Četvrti meč Dustova i Šetkića ove godine

Dustov u karijeri igrao protiv četiri bh. tenisera

Četvrti meč Dustova i Šetkića ove godine

Dž. Mrakić

Aldin Šetkić danas će odigrati susret osmine finala na ATP Challengeru u Izmiru.

Protivnik će mu biti trenutno 158. teniser svijeta, Farrukh Dustov, s kojim se predstavnik Bosne i Hercegovine već sastajao.

Šetkić (ATP 242) je protiv Dustova igrao u čak tri navrata do sada, sva tri meča odigrana su u 2015. godini, a naš teniser ima bolji međusobni omjer, s obzirom da je slavio dvije pobjede protiv Uzbekistanca.

Prvi put sastali su se na Challengeru u francuskom Cherbourgu, kada je Šetkić u 1. kolu slavio u setovima 2:0 (6:2, 6:3). Međutim, Dustov mu se revanširao samo nekoliko dana kasnije. Slavio je 2:1 u 1. kolu Challengera u Quimperu (6:4, 4:6, 6:2).

U trećem međusobnom susretu Dustov je pretrpio ubjedljiv poraz pred domaćom publikom (3:6, 1:6) na Challengeru u uzbekistanskom Karshiju. 

Inače, pored Šetkića, Uzbekistanac je do sada u karijeri imao priliku igrati protiv tri bh. tenisera. Igrao je protiv Ismara Gorčića, Mirze Bašića i Damira Džumhura, a od ove četvorice naših tenisera samo Džumhur nikada nije izgubio meč protiv Dustova.

Slavio je dva puta protiv Bašića, te jednom protiv Gorčića i Šetkića, a upisao je tri poraza. Bolji od njega bili su dva puta Aldin Šetkić i jednom Damir Džumhur.

Najbolji plasman na ATP listi ostvario je 23. februara ove godine kada je bio 98. teniser svijeta. Što se tiče Grand Slam rezultata, najdalje što je otišao jeste 3. kolo kvalifikacija iz 2012. godine na Wimbledonu, odnosno 2013. godine na Roland Garrosu.

U zadnjih pet mečeva na tvrdoj podlozi Dustov je upisao tri, a Šetkić samo jednu pobjedu. Da li će naš teniser upisati treći trijumf, ili će pak Uzbekistanac izjednačiti međusobni omjer, ostaje nam da vidimo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.