Damir pobjedom dolazi nadomak elite, Mirza juri senzaciju

Bh. teniseri ponovo napredovali na ATP listi

Damir pobjedom dolazi nadomak elite, Mirza juri senzaciju

Mirza Bašić i Damir Džumhur će danas po prvi put u karijeri igrati međusobni duel i to za veliko finale ATP turnira iz serije 250 u Moskvi. 

Mirza se u glavni turnir probio kroz kvalifikacije, a samim plasmanom u polufinale ostvario je nevjerovatan napredak na ATP listi. On je prije ovog turnira bio tek 209. teniser svijeta, a samim plasmanom u polufinale ostvario je napredak od čak 51 mjesta i trenutno je barem 158. teniser svijeta. 

Ukoliko danas pobijedi Damira, Mirza će imati 403 boda i skočit će na 140. mjesto ATP liste. Osim toga, ukoliko napravi pravu senzaciju i kao 209. teniser svijeta osvoji ATP turnir, Bašić će od ponedjeljka biti 113. teniser svijeta i ostvarit će napredak za skoro 100 pozicija. To bi sigurno bio jedan od rekorda kada je u pitanju napredak na ATP listi za samo jednu sedmicu. 

S druge strane, Damir se nakon jučerašnje pobjede protiv Seppija probio do 36. mjesta, ali s te pozicije bi u slučaju današnjeg poraza mogao pasti ako Verdasco osvoji turnir u Stockholmu. Ako Damir pobijedi Bašića bit će 32. teniser svijeta i to opet u slučaju da Verdasco ne pobijedi u Stokholmu, a ako Džumhur osvoji titulu bit će sigurno 31. teniser svijeta od ponedjeljka čime bi došao nadomak svjetske elite. 

Bilo kako bilo, Bosna i Hercegovina će imati jednog predstavnika u ATP finalu i sigurno da ovih dana ponovo možemo biti ponosni. 

Podsjetimo da meč naših tenisera počinje od 14.30 sati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi