Dan velikih preokreta

Maksimalne Francuska, Australija, Velika Britanija i Srbija

Dan velikih preokreta

Maksimalnih 2:0 nakon prvog dana u Svjetskoj grupi imaju Francuska, Velika Britanija, Australija i Srbija. prvog dana kojeg su obilježili veliki preokreti kroz singl mečeve. Kokinakis, Simon, Troicki, Ward, Laaksonen su ostvarili velike pobjede.

Jan-Lennard Struff je vodio protiv Simona 2-1, izgubio je 2-3, 8-10 u petom setu. Gael Monfils je u tri seta nadigrao Philippa Kohlschreibera 4-6 5-7 6-7(4). Benneteau i Mahut imaju veliku priliku da posao završe u subotu, teško da će je propustiti.

Andy Murray je očekivano osigurao prvi bod za Veliku Britaniju u Glasgowu, ali je pravi podvig napravio 111. igrač svijeta James Ward koji je kreirao veliki preokret protiv Johna Isnera. Isner je bez izgubljenog servisa dobio prva dva seta, ali se Ward sa jednim breakom u trećem, te kroz tie break četvrtog vratio u meč. Pet set je bio maratonski, na kraju je slavio Ward 15:13. Ward je uspio dva puta uzeti servis Amerikancu što je bilo dovoljno za pobjedu. Isneru je imao 39 aseva, čak 130 winnera, ali mu to očito nije pomoglo. Ward je nakon četiri sata i 56 minuta borbe u pobjedu pretvorio svoju šestu meč-loptu, pri vodstvu 14-13 u petom setu.

Isner je 80 minuta prije spasio prve dvije meč-lopte koje je Ward imao u desetom gemu, pa još jednu kod 10-10 i još dvije kod 11-11. Nakon 438 odigranih poena James Ward je dočekao svoju najveću pobjedu.

Preokret je napravio i Thanasi Kokkinakis u prvom siglu protiv oslabljene Češke. Lukas Rosol je ispustio 2-0, Kokinakis je slavio 6-4, 6-2, 5-7, 5-7, 3-6. Jiri Vesely nije mogao do seta protiv Bernarda Tomica.
Novak Đoković je u Kraljevu odradio posao protiv Mate Delića. Borna Čorić je vodio 2-0 u setovima, imao je 2-0 u trećem a onda je poečo padati. Do kraja je uhvatio četiri gema. Troicki je veliki preokretom osigurao veliku prednost Srbije nakon prvog dana.

Što se tiče ostalih susreta koji su završeni u petak. U Astani je Seppi anulirao prednost Kazahstana, dok je Darcis vratio u život Belgiju nakon što je Laaksonen također napravio podvig u pet setova.

Rezultati:
Njemačka - Francuska 0:2
Velika Britanija - SAD 2:0
Češka - Australija 0:2
Srbija - Hrvatska 2:0
Kazahstan - Italija 1:1
Belgija - Švicarska 1:1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.