Debi iz snova na Grand Slamu: Velika pobjeda Mirze Bašića
Foto: EPA

Bašić u tri seta bolji od Haasea

Debi iz snova na Grand Slamu: Velika pobjeda Mirze Bašića

E. Škorić

Mirza Bašić je veličanstveno debitovao na prvom Grand Slamu u karijeri. Pobijedio je Robina Haasea u prvom kolu Australian Opena sa 7:6, 6:4, 6:4.

Bašić je napravio veliki uspjeh, najveći u karijeri, samim plasmanom u glavni žrijeb Australian Opena, ali pobjeda u prvom kolu prvog Grand Slama sezone nad favorizovanim Haaseom svakako je nešto zbog čega svi trebamo da budemo ponosni.

Mirza je u tri seta riješio 64. igrača svijeta. Od samog početka je zaigrao dobar i agresivan tenis, a odmah se moglo vidjeti da nema previše nervoze. Bašić je izgledao kao neko ko je svake godine učesnik najjačih turnira na Touru.

U prvom setu i jedan i drugi teniser su bili stabilni i sigurni na svom servisu, pa se igrao taj-brejk, gdje je Bašić bio bolji.

Brejk u trećem gemu drugog seta bio je dovoljan Bašiću za sigurnu prednost u setovima od 2:0. U 10. gemu, koji se vjerovatno ispostavio odlučujućim u mnogočemu, Haase nije iskoristio čak četiri brejk lopte, dok je Bašić treću meč loptu uspio da iskoristi.

Već u trećem gemu trećeg seta Bašić dolazi do brejka, ali je ubrzo izgubio prednost servisa, a onda ponovo vratio u petom gemu. Uspio je do kraja ostati miran, te proslaviti veliku pobjedu, kako za njega, tako i za bh. tenis.

U drugom kolu Australije Bašić će najvjerovatnije igrati protiv Tomaša Berdycha, češkog tenisera koji je dva puta u karijeri pobijedo Damira Džumhura.


Prvi poen Basica na Grand Slamu by ss_video
 
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi