Džumhur: Do kraja godine želim među 60 najboljih

Najbolji bh. teniser održao press konferenciju

Džumhur: Do kraja godine želim među 60 najboljih

Najbolje rangiranog bh. tenisera Damira Džumhura u narednim danima očekuje nastup na TEB BNP Paribas Istanbul Openu. O očekivanjima na ovom turniru, ali i u nastavku sezone, kao i o plnovima za budućnost Džumhur je govorio u olimpijskoj dvorani Zetra - "Juan Antonio Samaranch".

Press konferenciju je Džumhur otvorio dosta samouvjereno.

"Mogu samo reći da sam uspio ono što sam htio, a to je da obezbjedim nastupe u glavnom dijelu turnira na Roland Garrosu i Wimbledonu. Jako sam zadovoljan svojim igrama u proteklih sedam sedmica i siguran sam da će rezultati biti i bolji u narednom periodu", rekao je najbolji bh. teniser, trenutno rangiran na 87. mjestu ATP liste, te dodao:

"Jasno je da će u fokusu biti nastup na Ronald Garrosu".

Najbolji plasman u karijeri za Džumhura bilo je 85. mjesto na listi najboljih svjetskih tenisera, a već naredni turniri mogli bi mu donijeti i nove bodove za napredak na ATP listi.

"Nakon ATP turnira u Istanbulu slijede dva challengera, a potom i Roland Garros koji bi trebao biti vrhunac ove sezone. Mogu reći da igram dobro na tvrdoj podlozi, ali i na zemlji. Ipak, zemlja je podloga na kojoj se osjećam bolje obzirom da sam prvi put na tvrdoj podlozi igrao tek s 14 godina. Mislim da sam uspio da napredujem i na tvrdoj podlozi, a tome u prilog govore i rezultati na turnirima koje sam igrao na ovoj podlozi u proteklom periodu", kazao je bh. teniser, ali se osvrnuo i na Grand Slam koji se igra na travi:

"Nadam se da ću i na travi pružiti dobre partije, a tu prije svega mislim na nastup na Wimbledonu".

I ovoga puta Damir je govorio o pomoći države vrhunskom sportu.

"Kada igrač dođe do top 50 ili 60 svjetskih tenisera, tada njemu pomoć države i nije potrebna, ali do tada je itekako bitna", istakao je Džumhur, te dodao:

"Želim da budem konstantan. Sebi postavljam nove ciljeve, a do kraja godine imam želju ući u top 60 svjetskih tenisera".

Kada bi morao birati između Roland Garrosa i Wimbledona, odnosno na kojem bi od dva Grand Slama prije poželio napraviti dobar rezultat Džumhur nije ima dvojbi.

"Roland Garros mi je najdraži turnir. To je jedini Grand Slam koji se igra na zemljanoj podlozi. Mislim da tu mogu ostvariti dobar rezultat. S druge strane Wimbledon je dobra šansa za nove bodove jer ima tu igrača koji ne vole igrati na travi već samo dođu kako bi uzeli novce (price money)", objasnio je popularni Džumi.

ATP turnir koji slijedi u Istanbulu će se igrati po prvi put.

"Nosioc je vrlo jak, ali sam ostale igrače koji su nenosioci pobjeđivao i ranije. Cilj je u prva dva kola izbjeći Federera i Dimitrov, svi ostali se mogu savladati. Nastup i plasman u četvrfinale bi bilo izvanredan rezultat", rekao je Damir, a potom se osvrnuo i na Olimpijske igre koje se sljedeće godine održavaju u Rio de Janeiru:

"To je moj san i želja svakog velikog sportiste, nadamo se svi da ću uspjeti osigurati nastup na Igrama u Riju".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.