Džumhur držao Klizana u šaci, a onda se sve raspalo

Ipak bez ATP finala

Džumhur držao Klizana u šaci, a onda se sve raspalo

E. Škorić

Damir Džumhur bio je na pragu velikog ATP finala, no ipak je poražen od Martina Klizana sa 6:4, 4:6, 0:6.

Džumhur je u marokanskoj Casablanci igrao sjajno. Prvo je dobio Francuza Mathieua u prvom kolu, potom mu je meč predao Španac Granollers-Pujol, da bi u četvrtfinalu iznenadio Austrijanca Haider-Maurera.

U polufinalu ga je čekao Slovak Klizan, koji je prethodno dosta lako eliminisao Nicolasa Almagra.

Džumhur je blistao u današnjem polufinalu do sredine drugog seta. Za 44 minute je dobio prvi set. Napravio je brejk u petom gemu za 3:2 vodstvo, potom je uspješno odradio svoj servis, stigao do 4:2 i sačuvao prednost do kraja seta.

Na otvaranju drugog seta, Džumhur pravi drugi brejk na meču i to prepustivši Klizanu tek jedan poen. 

Naš sjajni teniser je ovjerio brejk, da bi Klizan u trećem gemu ipak bio siguran na svom servisu, ali je Džumhur naredni osvojio bez izgubljenog poena, pa je poveo s 3:1.

Prvi put je Klizan do brejka stigao u osmom gemu, pa je poravnao na 4:4, a onda i mirno odservirao za 5:4 prednost. Bilo je jasno u tim trenucima da Damir nema potrebno iskustvo i mirnoću da bi u ovako velikim mečevima ostao pribran.

Nažalost, Klizan je to iskoristio i u 10. gemu, pa drugim uzastopnim brejkom izjednačio na 1:1. 

Klizan je prvi servirao na početku trećeg seta i bez izgubljenog poena poveo 1:0, a onda poveo 30:0 u drugom gemu, pa stigao i do brejka. Damir nije smogao snage da prekine seriju Klizana, koji je dobio devet gemova u nizu i s nulom dobio treći set.

Džumhuru je ovo bilo prvo ATP polufinale u karijeri i prava je šteta da je pao krajem drugog seta kada je vodio 4:2. Nije izdržao, pa će ostati bez prvog finala na nekom ATP turniru.

ATP Casablanca, polufinale:
Džumhur - Klizan 6:4, 4:6, 0:6 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.