Džumhur: Federer mi je čestitao danas nakon pobjede

Bh. teniser u trećem kolu

Džumhur: Federer mi je čestitao danas nakon pobjede

E. Škorić

Roger Federer čestitao je Damiru Džumhuru na današnjoj pobjedi nad Marcosom Baghdatisom.

Džumhur je s 3:1 bio bolji od iskusnog Kipranina, pa u petak igra treće kolo Roland Garrosa protiv Rogera Federera, svog idola.

Atmosfera je danas zaista bila sjajna?

“Da, atmosfera je uistinu bila sjajna i to mi se sviđa. Slična stvar je bila i u Australiji prošle godine, gdje sam također došao do trećeg kola. Dakle, obožavam dobru amosferu, gledfatelje i stvarno sam uživao u meču”.

Kako si vidio današnji meč?

“Mislim da sam igrao dobro. Nije najbolje što mogu, ali definitivno je ovo bio jako težak meč. Znao sam da ću imati svoju priliku i uradio sam sve da je iskoristim. Sveukupno, mislim da sam bio dobar. Od sredine prvog seta igrao sam jako dobor. Nakon pauze, osvojio sam šest vezanih gemova. U trećem setu nisam bio najbolji i Baghdatis je to uspio da iskoristi. U četvrtom setu sam pokušao da igram agresivno i to sam uradio. Brejk kod 3:2 je bio odlučujući. Sretan sam što sam prošao u treće kolo”.

Naredni protivnik je Roger Federer.

“Roger je vjerovatno najveći igrač ikad u tenisu i stvarno se radujem što ću igrati protiv njega. To je san svakog igrača, pogotovo nas mladih i eto meni se ostvario”.

Nije lako igrati tenis i biti iz Bosne i Hercegovine, jedne manje zemlje?

“Sretan sam da sam igrač koji dolazi iz male zemlje. Moja zemlja je prošla teške trenutke i drago mi je što mogu da je predstavljam na velikim turnirima. U BiH je puno talenata, ali nažalost sport u BiH nije bitan mnogima, zanemaren je. Zato mnogi veliki talenti idu iz BiH. Ivan Dodig i Marin Čilić su iz Bosne, a igraju za Hrvatsku i to su samo dva primjera. Postoji još puno takvih”.

Opet o Rogeru. Pratio si njegove igre?

“Rogera sam pratio od malih nogu, navijao sam za njega u polufinalu jednog Wimbledona i od tada je moj idol. Imao sam 10 ili 11 godina tada, a sada imam priliku da igram s njim”.

Je li teže doći do TOP 100 ako dolaziš iz BiH?

“Mislim da jest. Zapravo, definitivno. Nemate pravu podršku. Sve morate sami proći. Ja sam imao roditelje iza sebe i oni su uradili sve da bih danas bio. Ali nema podrške iz Federacije, nema sponzora. Srećom, uspio sam i bez toga”.

Otac ti je puno pomogao?

“Moj otac je moj prvi trener. On je uz pomoć mog drugog trenera, Alberta Castellanija, uspio da me izgradi kao igrača”.

Jeste li ikada razgovarali s Federerom?

“Jesam, jednom u Australiji prošle godine. I ne mnogo. Vidio sam ga prije današnjeg meča. Poželjeli smo sreću jedan drugom i čestitao mi je na ovoj pobjedi. Nadam se sada da ću više s njim razgovarati”.

Otkrio je Džumhur i da je sa 14 godina mogao igrati za Hrvatsku.

“Kad sam bio mlađi, imao sam ponudu iz Hrvatske. Nisam išao tamo jer smo ja i moji roditelji vjerovali da će se situacija popraviti u BiH. Počeo sam da nastupam pod bh. zastavom i onda su nestale dileme. Volim da igram za svoju zemlju. Ne bih mogao da igram za neku drugu”, kazao je Džumhur.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.