Džumhur još jedan član bh. tima na Olimpijskim igrama?
Foto: EPA

Ima rezultat za Rio

Džumhur još jedan član bh. tima na Olimpijskim igrama?

M. Šljivak

Olimpijski tim Bosne i Hercegovine mogao bi u Rio de Janieru biti bogatiji i za najboljeg bh. tenisera Damira Džumhura.

Damir trenutno zauzima 75. mjesto na ATP listi, koje mu zbog olimpijskih pravila, garantuje nastup u Brazilu ovog ljeta.

Plasman na Olimpijadu osigurava se plasmanom na ATP listi. Prava učešća u Riju ima 56 najbolje plasiranih tenisera, dok će osam dobiti specijalnu pozivnicu.

Ipak, s obzirom da jedna država ima pravo registrovati četiri tenisera, a da ih pojedine države imaju mnogo više među 56 najboljih na svijetu, otvara se mogućnost slabije plasiranim teniserima iz ostalih država da ostvare plasman u Rio.

Među onima koji mogu igrati u Riju za sada je i Damir Džumhur. Zahvaljujući činjenici da veliki broj tenisera ne može igrati, kao i da su pojedini neigranjem za Davis Cup reprezentaciju sami sebe diskvalifikovali, Bosna i Hercegovina bi mogla dobiti još jednog člana olimpijske ekspedicije.

John Isner je odbio nastupati za SAD u Brazilu, Kevin Anderson, Ivo Karlović i Aljaž Bedene nemaju pravo nastupa, dok također veliki broj poznatih imena (većinom Španaca i Francuza) zbog ograničenog broja igrača iz jedne države, također ne mogu nastupiti.

Za Džumhura se tako otvorila prilika za nastup na Olimpijskim igrama, ali će to morati potvrditi u narednih mjesec dana, do kada barem mora sačuvati trenutni plasman.

Konačan popis igrača koji će moći nastupiti ovog ljeta u Riju biće formiran na osnovu ATP liste koja će izaći 6. juna.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti