Federer, Nadal ili neko treći?

Počinje US Open

Federer, Nadal ili neko treći?

E. Škorić

U ponedjeljak počinje Otvoreno prvenstvo SAD u New Yorku, a BiH ima jednog predstavnika na ovom Grand Slamu.

Posljednji Grand Slam sezone, US Open, otvoriće se danas od 17 sati po srednjoevropskom vremenu. Kako se igra tek prvo kolo, nema velikih okršaja, mada će veliki broj renomiranih tenisera i teniserki danas tražiti svoj put do slave. Damir Džumhur je jedini predstavnik BiH, a on svoj meč igra sutra.

Prvi rival našeg tenisera je Pablo Cuevas. Damir itekako može da se nada najboljem protiv iskusnog Urugvajca, posebno nakon sjajnih nekoliko sedmica i prvog nastupa u ATP finalu. Podsjećamo, dobio ga je Bautista-Agut sa 6:4, 6:4. Sarajlija s poslovnom adresom u Beogradu sada je nadomak Top 50 i jedna-dvije pobjede na US Openu vjerovatno će mu donijeti toliko željeni plasman među 50 najboljih.

Roger Federer i Rafael Nadal najveći su kandidati za trofej u New Yorku, a potom slijedi i jedna grupa "favorita iz sjene" gdje se nalaze Alexander Zverev, Grigor Dimitrov, Tomaš Berdych... Nadal je nakon tri godine stigao do broja jedan i želi ostati na vrhu, bez obzira što je prošao dio sezone na šljaci.

Nadal je itekako postao pobjediv kada se maknulo sa zemlje, ali mora mu se dodijeliti uloga favorita, dok je Federer jednostavno igrač kojem dajete velike šanse gdje god i šta god se igralo. Petostruki osvajač US Opena je favorit i tu nema dilema.

Bitno je naglasiti da Andy Murray propušta US Open zbog povrede, nema ni Miloša Raonića, odranije Novaka Đokovića, falit će i aktuelni prvak Stan Wawrinka, dok će u ženskoj konkurenciji nedostajati Viktorija Azarenka. 

Serena Williams zbog trudnoće neće igrati US Open, pa će njena sestra Venus imati dobru šansu da dođe do nove titule. Dobre igre pruža i Garbine Muguruza, vraća se Marija Šarapova, ali na startu je čeka težak posao i duel sa Simonom Halep, jednom od favoritkinja.

Dosta se očekuje od mladih lavova, tenisera poput Medvedeva, Šapovalova ili Kyrgiosa, kao i Thiema, no vidjet ćemo koliko su oni spremni da naprave na otvorenoj sceni pod američkim suncem. 

Titulu bi, da igra, branio Wawrinka, a u ženskoj konkurenciji brani je Angelique Kerber. Najtrofejniji na US Openu je svakako Roger Federer sa pet titula, koje je osvajao 2004., 2005., 2006., 2007. i 2008. godine. Ukoliko dođe do šeste, preskočiće na listi Jimmyja Connorsa i Petea Samprasa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi