Federer: Ovo je za cijelu ekipu, za Švicarsku

Napokon osvojio i Davis Cup

Federer: Ovo je za cijelu ekipu, za Švicarsku

Dugo vremena je lovio Roland Garros kako bi kompletirao priču o osvojena četiri velika. 2008. godine je u finalu savladao Robina Söderlinga. Već sljedeće godine je u Pekingu osvojio zlato na Olimpijadi sa Wawrinkom. U Londonu je dodao srebro u singlu, nakon čega je na red došao Davis Cup.

I Roger je kao većina velikih igrača uredno znao izbjeći nastup u Davis Cupu. Zato je Švicarska često bila tu negdje na rubu Svjetske grupe i I grupe EA Zone. Sve do ove godine. Iako nije bio najavljen, pojavio se u Novom Sadu, tamo gdje je realno Švicarska i bez njega bila favorit protiv oslabljene Srbije. Odigrao je jedan singl, bilo dovoljno. Protiv Kazahstana je izborio treći, pobjedonosni bod za 3-2.
I protiv Italije u polufinalu je čovjek odluke. Prije Francuske se pričalo kako se posvađao sa Wawrinkom, kako leđa prave problem, ali je to prošao. Nije igrao dobro prvog dana, ali je nadoknadio sve u paru baš sa Wawrinkom. Gasquet danas nije imao šanse, bez obzira na domaći teren, bez obzira na podlogu.

" Nevjerovatno sam sretan, osjećaj kada slavite sa prijateljima je poseban. Jedan veliki meč smo odigrali u sjajnoj atmosferi. Radili smo teško kako bi smo ostvarili ovaj rezultat. Ja sam 15 godina u Davis Cupu i nikada nisam bio tako blizu naslova kao ovaj put. Bili smo spremni i čvrsti do kraja i sretan sam zbog kompletne ekipe. Moram zahvaliti svim momcima koji su mi pomagali u karijeri, prije svih Stanu, i zato je ovo i njihov trofej. Ova pobjeda nije moja pobjeda, ili samo moja pobjeda, ova pobjeda je za ekipu i za Švicarsku" rekao je Roger koji je prešao tridesetu, koji ima brak, četvero djece i još uvijek traje i još uvijek je tu. A mnogi su već davno počeli otpisivati. I ko može reći danas da je blizu kraja? Niko.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.