Francuski ispit za Damira Džumhura
EPA

Danas protiv Tsonge

Francuski ispit za Damira Džumhura

E. Ganibegović

Najbolji bh. teniser Damir Džumhur je nastavio sa dobrim partijama ove godine. Damir je u prvom kolu ATP turnira u Beču stigao do sigurne pobjede nad Ricardasom Berankisom sa 2:0 u setovima i tako se plasirao u naredni krug, gdje ga čeka meč protiv Jo-Wilfrieda Tsonge, koji će biti pravi ispit za našeg tenisera.

Francuski teniser je prolazak u drugi krug obezbijedio pobjedom protiv Karena Khachanova sa 2:1 u setovima. Mladi ruski teniser je dosta namučio svog protivnika, ali bez obzira na to Tsonga nije dao da se desi iznenađenje, pa je tako ostvario prolazak u sljedeću rundu turnira, gdje ga je već čekao Džumhur.

Jedno je sigurno, Džumhur igra najbolji tenis u svojoj karijeri, a sada ga očekuje veliki ispit u drugom kolu turnira, pa se postavlja pitanje da li je bh. teniser dorastao ovome izazovu.

Svi mi vjerujemo kako jest, ali njegov sljedeći protivnik je 15. igrač svijeta, Jo-Wilfried Tsonga sa kojim se Džumhur nikada u karijeri nije sastajao.

Ovaj 32-godišnji Francuz se u svijetu tenisa pojavio ne tako daleke 2004. godine i od samog početka je obećavao mnogo. Svoj prvi turnir je osvojio 2008. godine u Bangkoku, kada je savladao Novaka Đokovića u finalu, a nakon toga skupio je još 15. ATP titula. Zaista bogata teniska karijera je iza ovog fenomenalnog igrača, koji je znao pobjeđivati i one najbolje, kao što su Monfils, Berdych, Del Potro, Đoković i Federer. Tsonga je u dva navrata kroz svoju karijeru bio šesti igrač na ATP listi, 2008. i 2012. godine. 

Ove godine Francuz igra dosta dobro, pa je tako već osvojio četiri turnira. U Rotterdamu je u finalu bio bolji od Goffina, u Marseilleu od Pouillea, u Lyonu od Berdyicha, dok je u Antwerpenu savladao Schwartzmana. Sve ovo govori kako se Tsonga nalazi u zaista dobroj formi.

Naš teniser ove godine također igra sjajno. Stigao je Damir i do svoje prve ATP titule u St. Petersburgu, a nedugo zatim osvojio je i drugu titulu u Moskvi, pa je tako napravio i nevjerovatan skok na ATP listi, gdje sada zauzima 31. poziciju. Sigurno kako je Džumhur napravio odlične rezultate i kako ne želi stati na tome, a sada mu prepreku predstavlja 15. igrač svijeta, Jo-Wilfried Tsonga. 

Naš teniser jest u svojoj karijeri igrao protiv velikih igrača, ali često nije uspjevao izaći kao pobjednik. Gubio je Damir protiv Rogera Federera, Dominica Thiema, međutim znao je i slaviti protiv Nadala, Raonića, što govori kako bh. teniser ima svoje šanse u ovome meču. 

Džumhur i Tsonga će u Beču na teniski teren istrčati danas u 17 sati i sve se nadamo kako će naš najbolji teniser savladati Francuza, te tako nastaviti sa svojim fenomenalnim igrama, koje su ga dovele u sami vrh teniskog svijeta. 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi