Francuzi šokirani,  Federer popravio Wawrinku

Iznenađenja prvog dana četvrtfinalnih dvoboja

Francuzi šokirani, Federer popravio Wawrinku

Ludnica. Tako bi smo mogli opisati prvi dan četvrtfinalnih dvoboja Svjetske grupe Davis Cupa. Kontra svih prognoza. Nakon singlova u petak pitanje je šta je veće iznenađenja, bod Kazahstana u Genevi ili velikih 2:0 Njemačke u Nancyju.

Rekli bi smo ovo drugo jer ipak, Švicarska je puno bliže prolasku nego što je to Francuska. Njemačka je stigla u Nancy sa trećom postavom, Kamkeom koji je 96. na svijetu i Gojowczykom koji je 119. Sa druge strane Tsonga, Monfils, Benneteau, Llodra. Francuzi su se odlučili za Benneteaua i Tsongu.

Benneteau je poveo protiv Kamkea 4-1, a onda su stvari počele komplikovati. Nijemac se vratio, dohvatio je 3-5 u tie breaku, spasio je dvije set lopte.  I tu kao da se Francuz raspao. Jedan break u drugom, dva u trećem i Njemačka je povela 1:0.

Gojowczyka smo upoznali početkom sezone u Dohi, nakon toga se izgubio. Tsonga je sa jednim breakom dobio prvi, Gojowczyk je uzvartio u tie breaku, pa je onda izgubio dva svoja servisa. U tie breaku četvrtog je Tsonga imao dvije meč lopte, na kraju je izgubio 8-6 peti set. Tsonga je zabio 36 aseva, 15 više od Gojowczyka ali uzalud. Nijemac je pobjedio sa samo jednim breakom.

Andrey Golubev je na početku vikenda u genevi šokirao Stanislasa Wawrinku i Švicarce. Sa dva breaka uspio je dobiti meč u četiri seta, dva je dobio u tie breaku. Situaciju je popravio Roger Federer koji je bio siguran, Kukushkin je sakupio deset gemova. Švicarska je i dalje favorit, ali sigurno je da će parovi u subotu biti vrlo zanimljivi.
Neigranje Berdycha Česi su uspjeli nadoknaditi za razliku od Japanaca kojima puno fali Nishikori. Radek Stepanek je nakon skoro četiri seta slomio otpor Itoa, dok je Rosol u pet bio bolji od Taro Daniela koji se vratio nakon 0-2.

James Ward je u Napulju odigrao dosta dobro protiv Fogninia, ali bolje od poraza u četiri nije mogao. Meč između Murraya i Seppija je prekinut zbog mraka kod vodstva Škota 1-0 i 5-5 u drugom. U tom drugom setu je Murray već spasio četiri set lopte.


Svjetska grupa:
Japan - Češka 0:2
Francuska - Njemačka 0:2
Italija - Velika Britanija 1:0
Švicarska - Kazahstan 1:1 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.