Gdje su najizdašnije nagrade za tenisere?

Najbogatiji Grand Slam turniri

Gdje su najizdašnije nagrade za tenisere?

M. Skaka

Tokom posljednje tri godine svaki od četiri Grand Slama podigao je nagradni fond.

Trend je krenuo kada su se prije nekoliko godina vrhunski teniseri i teniserke počeli žaliti da ne zarađuju dovoljno u poređenju sa ostalim sportašima. Nagradni fondovi su krenuli rasti i sada US Open želi podići svoje nagrade na ukupnih 50 miliona dolara do 2018. godine. Ovo bi i za ostale Grand Slam turnire značilo rast nagradnog fonda žele li držati korak.

U 2015. godini organizatori Australia Open podigli su nagradni fond za 10% čime je on dosegao velikih 36 miliona dolara gdje su pobjednici muškog i ženskog singla osvajali po 2,4 miliona.

Francuzi nagrade dijele u euroima i pad ove valite naspram dolara nije im godio. Ipak, French Open je također podigao svoj fond do 28 miliona eura (29,5 miliona dolara) za ovu godinu i pobjednici u singlu zaradiće po 1,8 miliona eura. Ovo je dio četverogodišnjeg plana Roland Garrosa da svake godine imaju rast od 2 miliona eura da bi on do 2016. godine iznosio 30 miliona eura.

I Wimbledon je objavio podizanje nagradnog fonda i to za 7,6% do ukupnih 26 miliona funti (što je 42,2 miliona dolara). U Londonu su pobjednici u singlu zarađili po 1,88 miliona funti.

US Open je prošle godine davao 38,3 miliona dolara i za 2015. godinu se očekuje povećanje. Trenutno, pobjednici u singlu kući nose po 3 miliona dolara što je najviše od sva četiri Grand Slama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.