Glavu gore: Džumhur zaustavljen na korak od ostvarenja sna
Foto: EPA

Raonić teškom mukom do pobjede

Glavu gore: Džumhur zaustavljen na korak od ostvarenja sna

Najbolji bh. teniser Damir Džumhur je danas u osmini finala ATP Mastersa u Monte Carlu nakon velike borbe poražen od Miloša Raonića sa 2:1 u meču koji je trajao 2 sata i 33 minute.

Džumhur i Raonić su svoj prvi međusobni duel imali prije samo nešto više od dvije sedmice u Miamiju, a Kanađanin crnogorskog porijekla je tada rutinski slavio sa 2:0, prepustivši našem teniseru samo tri gema (6:0, 6:3). Danas je viđena mnogo ravnopravnija borba, što zbog zemljane podloge koja odgovara Damiru, što zbog iskustva stečenog u prethodnom meču.

Već u prvom gemu, Damir je mogao napraviti brejk, ali ga je u njemu koštala jedna loša sudijska procjena, pa je Raonić poveo sa 1:0. Oba tenisera su bila sigurna na svoj servis sve do šestog gema, kada je Damir posustao. Raonić je iskoristio prvu brejk loptu i poveo sa 4:2, da bi nakon toga uz mnogo muke povisio na 5:2. Prvi set završen je rezultatom 6:3 za Raonića, koji je do vodstva od 1:0 stigao nakon 40 minuta.

U drugom setu, Damir Džumhur je zaigrao još bolje. Ponovo je prvi brejk viđen u šestom gemu, ali ga je ovaj put napravio naš teniser, koji je poveo sa 4:2, ali je Raonić već u sljedećem gemu uzvratio istom mjerom i napravio ribrejk, nakon čega je poravnao na 4:4. Džumhur je na svoj servis bio i više nego siguran pa je stigao do 5:4, da bi potom brejkom zaključio sjajan set i izjednačio na 1:1. Damiru je za osvajanje seta bila potrebna jedna set lopta, koju je iskoristio i vratio stvari na početak.

U odlučujućem trećem setu viđena je velika borba dvojice tenisera, u kojoj su odličivale nijanse. U njegovom otvaranju, bliži brejku bio je naš teniser, koji je u četvrtom gemu imao dvije brejk lopte. Raonić se ipak uspio izvući i umjesto da Damir povede sa 3:1, kako se tada činilo, Raonić je stigao do 2:2.

I u nastavku seta, Džumhur i Raonić su bili sigurni na svoj servis, pa je meč morao biti odlučen u tie-breaku. Raonić se u njemu bolje snašao i na kraju slavio sa 2:1, i to rezultatom 7:5. Kanađaninu je za pobjedu bila potrebna samo jedna meč lopta.

Uprkos porazu, Damir Džumhur je u duelu sa favorizovanim Raonićem pružio izuzetno dobru partiju i definitivno imamo razloga da budemo ponosni. Ostaje žal zbog prokockane prilike za historijski plasman u četvrtfinale ovog Mastersa, što bi bio najveći rezultat u historiji bh. tenisa.

ATP Masters Monte Carlo, 1/8 finala:

Damir Džumhur - Miloš Raonić 1:2 (3:6, 6:4, 6:7)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi