Historija i statistika reprezentacija BiH i Poljske

Davis Cup

Historija i statistika reprezentacija BiH i Poljske

D. Kurbegović

Teniske reprezentacije BiH i Poljske sastaju se od 3.do 5.februara u Zenici u okviru prvog kola prve grupe Euroafričke (E/A) zone Davis Cup-a. Bit će to prvi međusobni duel dvije selekcije u historiji ovog takmičenja, za naše tenisere meč je historijski i zato što prvi put igraju u prvoj grupi. 

BiH je u Davis Cup-u od 1996.godine otkada su bh. teniseri odigrali 88 mečeva u kojima su pobijedili 49 puta. Do 2003.godine  takmičili su se u trećoj jakosnoj grupi, 2004.godine su pali u četvrtu, ali su iste godine uspjeli da izbore ponovni plasman u treću grupu u kojoj ostaju do 2009.godine kada su ostvarili plasman u drugu grupu E/A zone. 

Tri  puta su naši momci bili vrlo blizu prve grupe kada ih je od toga dijelila samo jedna pobjeda,  što im je konačno uspjelo prošle godine kada su u prvom kolu savladali reprezentaciju Tunisa sa 3:1, istim rezultatom pobijedili Tursku u drugom kolu, te u finalnom meču sa 5:0 deklasirali Litvaniju u gostima. 

Tradicija Poljske u Davis Cup-u seže do daleke 1925.godine. Od tada su odigrali 154 kola, a najuspješniji su bili 2015.godine kada su, pobijedivši Slovačku, Ukrajinu i Litvaniju, ostvarili plasman u najjači rang takmičenja - Svjetsku grupu. 

Tu se, međutim, nisu dugo zadržali jer ih je već u prvom kolu prošle godine dočekala teniska selekcija Argentine od koje su izgubili rezultatom 2:3. Istim rezultatom savladali su ih Nijemci u meču za opstanak u svjetskoj grupi. 

Razočaranim Poljacima BiH je prva prepreka u ovoj sezoni, a prema ranking listi Davis Cup selekcija, naša ekipa je favorit – BiH je trenutno na 37., a Poljska na 66.mjestu. 

No, da protivnika nikako ne smijemo podcjenjivati, dokaz je poljski dubl: Lukasz Kubot trenutno je 24.igrač svijeta u dublu, a njegov partner Marcin Matkowski 31.na ATP double listi. Obojica su svojevremeno bili u Top 10 dubl igrača - Kubot je ranking karijere (ATP doubles 7) imao 2010., a Matkowski dvije godine kasnije, također na sedmoj poziciji. Prvi je vlasnik četrnaest, a drugi čak osamnaest titula u dublu!

 I dva rekorda poljskog tima pripadaju Marcinu Matkowskom: odigrao je 35 kola Davis Cup-a, a ima i najveći omjer pobjeda u dublu: 27-8. 

Težak zadatak imat će naš  najbolji par Mirza Bašić / Tomislav Brkić koji su za reprezentaciju BiH odigrali ukupno petnaest dubl mečeva, od čega su slavili jedanaest puta. 

Bašić je i rekorder po ukupnom broju pobjeda u reprezentaciji s omjerom 23-11. 

Brkić je najstariji član ekipe i već devetu godinu je u Davis Cup-u, a u susretu s Poljacima bit će prvi put u dvostrukoj ulozi igrač-kapiten.

Damir Džumhur, trenutno 78.igrač svijeta ima uvjerljivo najbolji ATP single ranking i u njemu će Poljaci imati teškog protivnika. Damir je član reprezentacije od 2010.godine otkada je odigrao osamnaest single i dva dubl meča s ukupnim omjerom pobjeda i poraza 12-8. 

Najmlađi član ekipe BiH je Nerman Fatić, rođen 24.oktobra 1994., a u Davis Cup-u od 2013.godine. 

Poljak Kamil Majchrzak (ATP 279) u reprezentaciji je tek dvije godine, odigrao je samo tri meča i zabilježio jednu pobjedu. Hubert Hurkacz, rođen 1997.godine, najmlađi je igrač koji će učestvovati u meču BiH–Poljska: rođen je 1997.godine, na ATP listi trenutno 379., a član reprezentacije svoje zemlje je od prošle godine. 

Radoslaw Szymanik iskusni je teniski trener koji ove godine slavi i jubilej – deset godina na čelu poljske Davis Cup selekcije. 

Pobjednik susreta BiH–Poljska putuje na gostovanje ekipi Holandije od 7.do 9.aprila. 

Bosanskohercegovački teniseri nadaju se pobjedi, a za to im je potrebna i podrška publike u zeničkoj Areni od 3.do 5.februara. Ulaznice su u prodaji na blagajni Arene i na svim prodajnim mjestima kupikartu.ba. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi