Hladna Rusija je Damirova obećana zemlja

Nakon St. Petersburga finale u Moskvi

Hladna Rusija je Damirova obećana zemlja

E. Škorić

Na Kremlin kupu u Moskvi, na ATP turniru iz serije 250, ispisana je jučer historija.

Po prvi put su u polufinalu jednog ATP turnira snage odmjerili dvojica igrača iz Bosne i Hercegovine. Damir Džumhur protiv Mirze Bašića. Spektakularan meč u dva seta i pobjeda Damira 6:0, 7:6.

"Ovo nam puno znači. Za nas i za bosanski tenis. Ovo je zaista ogromna stvar za Bosance. Mislim da nas je gledala kompletna BiH. Neki su navijali za mene, neki za Bašića, ali svi su mogli da uživaju, posebno u drugom setu kada je Mirza igrao strašno dobar tenis", kazao je jučer nakon meča Džumhur.

Za Damira, koji je sada 38 igrač svijeta, ova pobjeda znači plasman na rekordno 32. mjesto na ATP listi i drugo rusko finale nakon St. Petersburga.

Litvanac Rikardas Berankis je njegov današnji rival nakon što je u polufinalu iznenadio Adriena Mannarina sa 3:6, 6:4, 6:1. Berankis je igrao jedno finale i to 2012. godine u Los Angelesu i tada je poražen od Sama Querreyja.

Berankis je 2013. godine na tvrdoj podlozi u dva seta slavio protiv Džumhura, godinu dana kasnije je bze izgubljenog seta dobio meč Davis Cupa, pa onda 2016. godine Berankis je slavio na tvrdoj podlozi, da bi posljednji meč ipak pripao našem teniseru.

Berankis je danas tek 169. igrač svijeta i definitivno je naš teniser favorit, a nadamo se da nakon svega još ima snage. Motiva itekako ima. Osim dobre sume novca, zaradit će dosta bodova i vjerovatno doći na 31. mjesto na ATP listi. 

I ono što je zanimljivo, nakon meča koji počinje u 13 sati, Damira čeka i finale u dublu, a već za dan-dva prvo kolo ATP turnira u Beču. Zanimljivo, igrat će protiv današnjeg rivala na otvaranju turnira u Beču.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi