ITF neće mijenjati format Davis Cupa

Iako su teniseri tražili promjene

ITF neće mijenjati format Davis Cupa

Međunarodna teniska federacija (ITF) neće mijenjati sadašnji format Davis Cupa, iako su mnogi igrači javno zatražili promjene, a jedan od glavnih zahtjeva bio je da se igra svake dvije godine.

"S tim se ne možemo složiti, jer je teniski kalendar programiran na godišnjoj bazi. Izbacite li nešto, vrlo teško je to uklopiti sljedeće godine", izjavio je predsjednik ITF-a Francesco Ricci Bitti na konferenciji za medije u Dubaiju, gdje su se izaslanici nacionalnih saveza okupili na godišnjoj skupštini Međunarodne teniske federacije.

Ricci Bitti je istakao kako će ITF ustrajati na održanju još dva Davis Cup pravila - mečevi će se i dalje igrati po principu izmjene domaćinstava, a igrače će za reprezentaciju birati nacionalni savezi.

Iako je otklonio mogućnost promjene formata Davis Cupa, predsjednik ITF-a otkrio je da se neke promjene u teniskom svijetu ipak moguće.

"Mečevi su sve duži, izmjene su sve duže, a istraživanja su pokazala da je interes gledalaca najveći u završnici setova. Zato bi možda bilo bolje da se igra na tri osvojena seta po četiri gema, nego igrati na dva dobivena seta po šest gemova. Time bismo dobili više vrhunaca koji bi povećali zanimanje gledatelja. No, to je samo ideja. Za takve promjene potreban je konsenzus svih koji su uključeni", zaključio je Ricci Bitti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.