Ivanišević posljednji iz kvalifikacija do četvrtfinala

Još prije 25 godina...

Ivanišević posljednji iz kvalifikacija do četvrtfinala

Može li Damir Džumhur nastaviti svoju veliku priču na Australian Openu? Realno, teško jer ipak će na kontra strani stajati Tomas Berdych. Teniser koji je konstanta u TOP 10 društvu od 2011. godine. Teniser koji može pobjediti i koji je pobjeđivao najbolje iz vrha.

Damir je svoje napravio, pet mečeva, pet pobjeda, prošao je u treće kolo. Puno je tenisera koji su u svojoj karijeri napravili daleko više, ali se u Australiji nisu proslavili.

Gledajući kroz istoriju Australian Open, iznenađenja su se događala, ali ipak nisu kao na Roland Garrosu (Filip Dewulf polufinale 1997. godine) ili Wimbledonu (Vladimir Voltchkov polufinale 2000. godine). Za igrače iz kvalifikacija plasman u četvrtfinale je ostao najveći domet. Barem u posljednjih 35 - 40 godina.

1977. godine su se igrala dva Australian opena, jedan u januru, jedan u decembru. Na onome koji se igrao na kraju godine Bob Giltinan je iz kvalifikacija stigao do polufinala. U to vrijeme se igralo na travnatoj podlozi. Jason Stoltenberg iskoristio pozivnicu 1988. godine i probio se do osmine finala gdje je zaustavio Stefan Edberg.

Godinu dana kasnije tada golobradi mladić, Goran Ivanišević kao kvalifikant prolazi sve do četvrtfinala gdje ga zaustavlja Miroslav Mečir. Već tada je bila tvrda podloga na Australian Openu. I Goran je posljednji koji je to napravio. Za ostale kvalifikante priča se završavala u osmini finala. Simon Youl Australac sa pozivnicom je zaustavljen u osmini finala 1990. godine.

To isto se dogodilo Janu Siemerinku (1991.), Kellyju Jonesu i Chrisu Garneru (1993.), Jeana-Philippeu Fleurianu (1996.), Christopheu Rochusu (2000.), Fernandu Gonzalezu (2002.), Marcosu Baghdatisu (2005.), te Milosu Raonicu prije tri godine.


Što se tiče iznenađenja, bilo ih je u tom periodu. Recimo Cristiano Caratti, u karijeri nije napravio ništa značajnije, ali je igrao četvrtfinale Australian Opena 1991. godine. Novozelanđanin bret Steven nikada nije bio među najboljih 30 na svijetu, ali je 1993. godine došao do četvrtfinala u Melboruneu.Tu možemo ubaciti i Chrisa Woodruffa kojem je najbolji ranking 29. mjesto. Amerikanac je bio četvrtfinalista devet godina poslije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.