Ivanišević: Sa pozivnicom neko da osvoji Wimbledon, teško...

Goran o svemu po malo

Ivanišević: Sa pozivnicom neko da osvoji Wimbledon, teško...

M. Maksimović

Pobjednik Wimbledona 2001.godine, osvajač 22 turnira u karijeri, Goran Ivanišević je dao zanimljiv intervjuu za škotski The Herald.

Goran koji je 1994.godine bio drugi teniser svijeta, smatra kako je teško opoređivati tenis koji se igrao nekada i ovaj danas. Ivanišević je mišljenja kako ovo i nije najbolja era tenisa...

 

''Vrlo je teško uspoređivati faze u tenisu. Ne mogu ustvrditi da je baš ovo najbolji period. U moje vrijeme sam vidio rivalstvo Johna McEnroea, Björna Borga i Ivana Lendla, a nakon toga Andrea Agassija i Petea Samprasa. Mogu samo reći da se tenis jako promijenio. Danas u Wimbledonu možete vidjeti i po 30 i više udaraca u jednom poenu. Meni je trebalo 10 godina da prikupim 30 udaraca u Wimbledonu'' kaže Goran koji učestvuje na turniru teniskih legendi u škotskom Edinburghu od 20.do 23.juna. Pored njega na ovom turniru će nastupiti Greg Rusedski, Mark Philippoussis, Wayne Ferreira, 

Thomas Enqvist, Carlos Moya, Mikael Pernfors, John McEnroe i Tim Henman. Zanimljivo, tu u Moya, Rusedski i Henman, teniseri koje je Goran 2001.godine pobjedio na Wimbledonu. Kao 125.teniser svijeta sa pozivnicom.

 

''Tako nešto se više nikada ne može ponoviti. Ne vjerujem da bi danas igrač s pozivnicom mogao osvojiti Wimbledon. To bi značilo da bi taj igrač morao pobijediti bolje rangirane igrače sedam puta u dvije sedmice. Nikad ne reci nikad, ali...Osvojeni Wimbledon mi je promijenio jer samo se pobjednici pamte. Ja sam tri puta gubio u finalima, prisjetio se Ivanišević kojeg je 1992.godine u finalu savladao Andre Agassi.Dvije godine kasnije bolji je bio Pete Sampras, baš kao i 1998.godine. Dva puta je zaustavljen u polufinalu (Becker i Sampras).

 

''Protiv svih ostalih sam uvijek mislio, ''mogu bolje igrati, mogu bolje servirati''. Ali, protiv Samprasa je uvijek bilo nekako teško. Kada sam igrao protiv njega, ne znam zašto, ali uvijek se osjećao nekako drukčije''.

 

Kada su u pitanju teniseri koji su danas na vrhu, Ivanišević smatra da je Federer teniser sa najvećim talentom, da će vrijeme igrati važnu ulogu u Parizu

 

''Ako su lopte suhe, onda Nadal pobjeđuje. Ako su mokre, onda bi mogao i izgubiti. Nadal je favorit, ali Đoković to može osvojiti''.

 

Goran se naravno dotakao i Andyja Murraya...

 

Andy može osvojiti Wimbledon, jer ima igru za travu. I lani je bio dobar u finalu, pogotovo u prvom setu, a onda je sve pokvario u drugom kada se Roger počeo dizati. Nakon US.Opena, Andy zna kako treba odigrati važne poene'' smatra Ivanišević. 

 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.