Krajinović: Nekad smo Damir i ja u Banjaluci igrali turnire

Od Banja Luke do Pariza

Krajinović: Nekad smo Damir i ja u Banjaluci igrali turnire

E. Škorić

Nije Filip Krajinović mogao ni sanjati da će jednog dana igrati finale Mastersa u Parizu. Njegova životna priča sastojala se od milion scenarija i nisu svi bili tako dobri, ali ovaj nedavni je savršen. Kao da je sam uzeo olovku budućnosti u ruke i nacrtao vlastitu sudbinu. 

Padali su mnogi teniseri pod kvalifikantom Krajinovićem na putu do velikog finala. Pao je, pa makar i predajom, veliki Nadal, John Isner je 'ubijen' servisom (a to je, priznat ćete, uspjeh i za Rogera Federera). Suze, zagrljaj sretne djevojke Nine, otkačeni trener Petar Popović, svjetla velike pozornice... Ne, nije sanjao, to je stvarno doživio.

Pazite sad, Filip je godinuo počeo s 254. mjesta na svijetu, a danas je među 35 igrača svijeta. Sve ovo je kao jedan veliki san za srbijanskog tenisera koji vjerovatno nikada nije bio spremniji da isti potraje. Pun je pozitivne energije i želje da pokaže da zna da igra taj gospodski sport i da je trebalo samo da mu neko vjeruje. Sponzori su mahom dizali ruke od Filipa, a danas ga ponosno nazivaju svojim.

"Ovo je nešto nevjerovatno i što ću dugo da pamtim, čini mi se do kraja svog života. Niko nije očekivao, pa ni sam ja, ali tu, vjerujte, niša nije slučajno, tu je naporan i težak rad i mnogo odricanja. Iskreno, nadao sam se da će se nešto tako desiti i to je, kako rekoh, ostvarenje sna. Šteta za poraz u finalu. Dobio sam prvi set protiv Socka, ali ponestalo je malo snage i energije, pa sam izgorio na kraju od velike želje i desilo se to što se desilo, ali ne žalim pretjerano", govori Krajinović u intervjuu za SportSport.ba.

Lepšravom igrom i emocijama "kupio" je publiku u Parizu, ali i širom svijeta. Skromnog dečka koji umire za svaki poen jednostavno teško da ne želite bodriti.

Čas igraš protiv nižerangiranih tenisera na Challengerima, čas si u finalu Mastersa. Nije to baš lako? Kako je igrati jedne, odnosno druge mečeve?

"Haha, pa to je teško porediti, ali mnogo mi je pomoglo pet osvojenih Challengera ove godine. Da to nisam sve uradio, ne bih bio u ovom finalu. Na početku godine mi je bio cilj da igram te manje turnire da bih mogao kasnije igrati veće i eto napravio sam rang za kvalifikacije za Masters i prvi Masters sam iskoristio na najbolji način. Sretan sam što se stvari baš ovako odvijaju".

Pariška publika je imala puno razumijevanje za tebe i čini se da je znala slaviti s tobom? 

"Bili su nevjerovatni, podržavali su me i svaka ima čast na tome. Zahvalan sam im, emocije su bile prejake i nosili su me do finala".

Rafa Nadal ti je predao meč u četvrtfinalu, olakšao ti put do finala, a je li možda bilo malo žala što se ipak nije odigrao taj meč?

"Iskreno, i žao mi je i nije mi žao što nisam igrao s Nadalom. S jedne strane sam htio da vidim koliko sam daleko od takvog tenisa, ali s druge strane mi je omogućio polufinale koje će mi puno značiti u karijeri, a nadam se i vjerujem da će biti prilike za nove mečeve s Nadalom".

Uspio si da napraviš veliki pomak na ATP listi, sada je pritisak znatno veći, naredni Grand Slamovi će biti pravi izazovi...

"Biće sigurno veći pritisak i mnogo su veća očekivanja od mene, ali spreman sam. Radit ću mnogo i bit ću potpuno spreman za velike scene i ja se nadam da ću još više napredovati iduće godine. Biće većih mečeva i turnira, motivacija je veća i to dolazi jedno s drugim".

Posebni mečevi u karijeri?

"Izdvojio bih polufinale ATP turnira u Beogradu prošle godine. To je za mene jedan od nevjerovatnih turnira, a i kvalifikacije za GS prošle godine, jer je u tom trenutku to bilo nešto veliko za mene. Ali to je samo početak jedne bajke i siguran sam da ću uspjeti da napredujem i dalje i da ću igrati s velikim igračima".

Neki sponzori su bili digli ruke od tebe, no čini se da su se brzo predomislili? 

"Sada mi je mnogo lakše, novi sponzori se naziru, a bio sam ih sve izgubio jer sam pao na rang listi i svi su me odbili. Sada srećom imam ponude. Bit će puno lakše, moći ću da povedem sa sobom veći tim i nadam se opet boljim rezultatima. Kada imate više  da uložite, onda možete više i da dobijete. Znate kako to ide".

Nina je doslovno živjela s tobom svaki tvoj poen u Parizu. Prava je podrška?

"Ja sam sretan što imam djevojku kao što je Nina pored sebe. Mi savršeno funkcionišemo i to se može vidjeti u mojim igrama, a imam i dobar tim oko sebe. Hvala joj puno, naravno da ću joj posvećivati sve svoje uspjehe".

Koliko je Novak Đoković bitan za tebe i koliko se često družite?

"Novak i ja se stalno čujuemo. On je dio ove priče, naš idol, uzor u Srbiji i sigurno mi mnogo znači da je Novak pored mene, jer može da mi puno da savjetima i zato mu puno hvala. Naravno, on je teniski majstor i uživam gledati njegove mečeve i srećom da mogu nešto i da naučim dok sam uz njega".

I Damir Džumhur je, poput tebe, puno napredovao u posljednje vrijeme. Koliko poznaješ našeg tenisera?

"Damir je imao izvanrednu godinu i svaka mu čast na tome. Pokazao je svima kakav kvalitet i kakav talenat ima u sebi. Pa mi smo nekad davno igrali turnir u Banjaluci, ima i preko 10 godina od toga. Mnogo se družimo izvan terena. On je sjajan dečko, sve pohvale za njega i sretan sam što možemo da guramo jedan drugog, a to je sve sportski".

Borna Ćorić?

"Borna je sa toliko malo godina napravio pravu stvar i ja mu čestitam. Vjerujem da će on biti vrhunski teniser u budućnosti. Pratit ćemo njegove mečeve i nadam se da ćemo se naći u nekom finalu, mislim na nas igrače s ovih prostora"

Vječita dilema - Federer ili Nadal?

"Iskreno, više volim Federera, volim taj stil igre, ali cijenim i poštujem Nadala. Igra nevjerovatan tenis, ali više sam nekako za Rogera, koji mi je jedan od idola. No, nema sumnje da su njih dvojica uz Novaka obilježili tenis zadnjih godina".

Za kraj, Filip je još uvijek Filip?

"Da, ostaću to zauvijek. Ja sam normalan čovjek koji živi za ono što voli, imam prave ljude oko sebe, imam jake emocije, snove i hoću da do kraja budem ono što i jesam. Filip je, dakle, Filip".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi