Kvitova na udaru zbog preseljenja u Monte Carlo

Suočila sa i ozbiljnim prijetnjama smrću

Kvitova na udaru zbog preseljenja u Monte Carlo

Pobjednica Wimbledona, Petra Kvitova nije imala previše vremena za slavlje nakon osvojenog Wimbledona. Po povratku u zemlju našla se na udaru javnosti jer je najavila svoje preseljenje u Monte Carlo. 

Sve je krenulo od poslanika u Skupštini, od kojih neki idu toliko daleko da žele onima koji se presele u druge zemlje, oduzeti državljanstvo.

"Kvitovoj su pomogli novci poreznih obveznika Češke, a ona sada želi plaćati porez nekoj drugoj zemlji", tvrdi Stanislas Huml iz Češke socijaldemokratske stranke koji kaže da se Kvitova na ovaj korak odlučila upravo zbog manjeg poreza, što u svijetu tenisa nije neka novost.

U odbranu Kvitove stali su predsjednik države i ministar finansija. Da stvar bude zanimljivija, Kvitova je već godinu dana prijavljena u Monte Carlu. 

"Novac od pobjeda oporezuju one države u kojima se igraju turniru, a kao što je poznato Petra te turnire igra po cijelom svijetu. Za Češku je Petra napravila puno više od onih koji je kritikuju", tvrdi ministar finansija Andrei Babiš.

Paralelno sa ovom medijskm hajkom, Kvitova se suočila sa i ozbiljnim prijetnjama smrću. Neimenovani 53-godišnjak upućivao je prijetnje smrću Kvitovoj preko osobe bliske češkoj teniserki, a policiji je trebalo samo nekoliko sati da ga pronađu i privedu. Prema češkom zakonu, maksimalna kazna za djelo prijetnje je tri godine zatvora. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije