Litvanija povela: Bašić prokockao vodstvo od 2:0 u setovima

Davis Cup

Litvanija povela: Bašić prokockao vodstvo od 2:0 u setovima

Mirza Bašić doživio je šokantan poraz od Ricardasa Berankisa rezultatom 3:2. Berankis je tako doveo Litvaniju u vodstvo od 1:0 u prvog dana Davis Cupa. Rezultat je po setovima glasio 7-5. 6-3, 4-6, 4-6 i 4-6.

Prvi set donio je borbu gem za gem, a tako je bilo sve do finiša prvog seta kada je Mirza Bašić uspio napraviti break i osvojiti set rezultatom 7:5. U drugom setu još bolja partija Bašića koji apravio break na početku. Poveo je Bašić sa 3:1, a zatim Litvanac pravi rebreak. Bašić i u narednom gemu oduzima protivniku servis i dolazi do 4:1, pa je do kraja seta uspio sačuvati svoj servis i sa konačnih 6:3 donijeti našoj reprezentaciji 2:0 u setovima.

I u trećem setu Bašić rano pravi break, kojeg ne uspijeva dugo zadržati. Berankis pravi break na Bašićev servis kod rezultata 4:3, a potom ga i potvrđuje svojim servisom i tako dolazi u prednost od 5:4. Berankis pravi još jedan break i koristi treću set loptu i tako smanjuje prednost na 2:1 u setovima.

Borba se nastavlja i u četvrtom setu, gdje Bašić odmah na početku pravi break kojeg na svoj servis i potvrđuje te dolazi u vodstvo od 2:0. Istom mjerom uzvraća i Litvanac koji poravnava rezultat, ali na scenu opet stupa Bašić koji breakeom dolazi do 3:2. Break za breakom nastavlja se do izjednačenja 4:4, a onda Litvanac dolazi u vodstvo. U narednom gemu koristi jednu od dvije set lopte i dolazi do izjednačenja na 2:2 u setovima.

Na početku petog seta Bašić propušta dvije vezane brejk lopte. Litvanac je bio u pshiloškoj prednosti, došao je do 5:2 u petom setu. Mirza se nije predovao, te je uspio vratiti brejk i doći na 4:5. Ipak, u narednom gemu popušta koncentracija što Litvanac koristi i dolazi do velike pobjede. Za nekoliko trenutaka će na teren Damir Džumhur i Grigelis.

Davis Cup:
Bosna i Hercegovina - Litvanija 0:1
M. Bašić - R. Berankis 2:3 (7-5, 6-3, 4-6, 4-6, 4-6)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.