LIVE: Džumhur osvojio prvi set, Tomić naredna dva

Prvo kolo US Opena

LIVE: Džumhur osvojio prvi set, Tomić naredna dva

E. Škorić

Bh. teniser Damir Džumhur u ovim trenucima igra meč  prvog kola US Opena protiv Australca Bernarda Tomića.

US Open, prvo kolo:
Damir Džumhur (BiH, 98 ATP) - Bernard Tomić (Australija, 24) 7:5, 6:7, 4:6, 3:4

Četvrti set:

Prvi gem: Tomić je servirao, Džumhur imao tri brejk-lopte, no nijednu nije iskoristio, pa je Australac ipak osvojio gem za vodstvo od 1:0.

Velike napore je uložio Džumhur u drugom gemu da dođe do izjednačenja. Tomić kao da želi što prije da osigura pobjedu i prolaz dalje.

Novi gem za Tomića i novo vodstvo (2:1). Damir je prijetio brejkom, ali treba se puno više za oduzeti servis 24. igraču svijeta.

Damiru se ukazuje pomoć... Upravo je dobio masažni tretman na klupi. Damir siguran u četvrtom gemu za novo izjednačenje (2:2), no čekamo na brejk. 

Servis služi Tomića dobro u ovim trenucima, Džumhur ne uspijeva da vrati lopticu u polje. Australac vodi 3:2.

Uvjerljivo je izgledao naš teniser u šestom gemu - 3:3. Tomić bez osvojenog poena. Tomić lako do nove prednosti (4:3).

Treći set:

Tomić osvaja prvi gem u trećem setu, Džumhur će servirati. Tomić je stigao do brejka, Damir je sada u teškoj situaciji. 

Stvari ne izgledaju baš najbolje po našeg tenisera. Pao je, Tomić s lakoćom dolazi do 3:0 u trećem setu. Damir osvaja svoj prvi gem, smanjio je na 3:1.

Žestoka borba u petom gemu, Damir dolazi do brejka zahvaljujući greškama Australca! Sjajan meč, sjajno izdanje Džumhura, 3:3! 

Naredna dva gema bez brejka, 4:4. Nastavlja se velika neizvjesnost u trećem setu. Tomić također siguran na svom servisu u devetom gemu, ima 5:4 prije pauze. Novi brejk Tomića, koji je osvojio i drugi set i na korak je od pobjede.

Drugi set:

Damir je servisom otvorio drugi set, no nije započeo najbolje, Tomić je poveo 30:0, vodio je 40:15, Damir spasio prvu brejk-loptu, a potom i drugu. U jednoj dužoj razmjeni udaraca stiže do prednosti, pa još jednim poenom dolazi do gema. Teško, ali bitno da je poveo 1:0.

Tomić bez izgubljenog poena dolazi do izjednačenja u drugom setu (1:1). 

Loše je Damir otvorio i drugi servis-gem. Prva dva poena pripala su Australcu, treći poen Džumhru nakon što je Tomić u pokušaju loba prebacio igralište. No, Damir izbacuje lopticu u aut, Tomić stiže do dvije vezane brejk-lopte. Prvu nije iskoristio, drugu jeste i to nakon što je Damir pogodio mrežu.

Šteta, no sada treba vratiti brejk. 

Tomić bez problema uspijeva da odbrani brejk i sada ima 3:1. Damir mora vratiti nivo igre iz prvog seta. Očigledno je da je u maloj krizi trenutno.

I evo ga! Jedan lagano osvojeni gem za Damira. Brzo se sve odvilo u petom gemu, Tomiću niti poen. Tako treba!

Dobra partija Damira u petom gemu. Došao je na 40:40, uvidjela se prilika za uzvraćanje brejka. Tomić je imao čak pet gem-lopti, petu je iskoristio i zadržao prednost. Protiv Tomića, koji večeras nije na vrhuncu, svakako se može igrati.

Smanjio je Džumhur na 4:3. Bez većih problema je osvojio gem na svoj servis, ali i dalje je u zaostatku.

Dobro je Tomić servirao u osmom gemu. Nije Damir smogao snage da napravi brejk iako je početak istog obećavao. Lako i uvjerljivo osvaja gem Džumhur, ostaje u setu. Tomić sada servira za izjednačenje u setovima. 

Džumhur u 10. gemu kada Tomić servira za osvajanje seta, dolazi do brejka i to nevjerovatnim poenom kod 30:40 rezultata! 

Tomić u 11. gemu koristi jednu od nekoliko brejk-lopti i dolazi do nove prednosti, pa ima priliku da servisom stigne do izjednačenja.  Kakva šteta, a tako je bio neophodan sada gem Damiru.

Nevjerovatni Damir Džumhur! Uh kakva igra, kako je sada iz ničega stigao do poena za 40:15. Tomić je imao štošta da prigovori nekome na tribinama, a takav ljud je stigao do novog asa, ali Džumhur koristi drugu brejk-loptu i idemo u taj-brejk!

Dosta uzbuđenja u dodatnom gemu! Damir je imao 4:3 i dva servisa, no Tomić je uvezao nekoliko poena i stigao do 1:1 u setovima.

Prvi set:

U prva dva gema sigurno su odservirali i jedan i drugi teniser. U trećem gemu Tomić lako dolazi do brejka, a slično

je naš teniser u narednom gemu vratio prednost servisa.

U petom gemu Damiru je Tomić stvorio dosta problema, ali je gem osvojen. S nulom potom Tomić osvaja šesti gem za 3:3.

Sada je Damir dominirao u svom servis-gemu, s nulom je dobio Australca, pa vodi 4:3. 

Damir ima podršku s tribina, njegov otac ujedno i trener ga bodri kod svakog poena. 

Nekoliko sjajnih poena u ovom meču našeg tenisera, no i Tomić igra dobro. Uzeo je osmi gem za izjednačenje (4:4), ali je imao šta da prigovori sudiji.

Deveti gem Džumhur je počeo dobro - poveo je 30:0, a onda problemi sa servisom, dupla greška, a zatim fantastičan drop shot za 40:15 i na kraju je uspio naš teniser da osvoji gem za novo vodstvo (5:4). Miriše na taj-brejk... 

Novo izjednačenje. Tomić osjetno ima problema sa servisom, ali je stizao do poena u razmjeni udaraca. Damir je osvojio dva poena u 10. gemu, relativno lijepa, no 5:5 je. Bilo bi dobro, ako je ikako moguće, izbjeći taj-brejk...

Bez izgubljenog poena naš teniser osvaja 11. gem. Baš lagano dolazi do gemova, ali neophodan je brejk. Ili jako dobar servis u dodatnom gemu. Tomić servira za ostanak u prvom setu.

Uh kakav tenis! U 12. gemu je Damir briljirao, posebno vrijedi istaći poene za 30:15 i 40:15. Spašavao je Damir nemoguće, a onda je poentirao. Uslijedio je as Tomića, koji je ipak stigao do 40:40, imao je prednost, ali se Damir vratio i izborio novu set-loptu, a onda smečirao za 1:0 u setovima!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti