Maraton Tsonge i Čilića, Hrvat u polufinalu

Čilić u četvrtfinalu US Opena bolji od Tsonge

Maraton Tsonge i Čilića, Hrvat u polufinalu

A. Beganović

Hrvatski teniser i aktuelni osvajač US Opena, Marin Čilić, plasirao se u polufinale posljednjeg Grand Slama sezone. U prvom četrtfinalnom meču US Opena Čilić je savladao francuskog tenisera Jo-Wilfrieda Tsongu nakon velike borbe i pet setova (4:6, 4:6, 6:3, 7:6, 4:6).

Prvi set odlučio je jedan break i to onaj devetom gemu kada je Čilić oduzeo servis francuskom teniseru, koji je nešto ranije imao četiri break prilike, ali niti jednu nije iskoristio.

U drugom setu ista priča, odnosno oba tenisera dobro serviraju pa su break prilike rijetke. U petom gemu Čilić je iskoristio treću i stigao je do prednosti 3:2. U narednom gemu je potvrdio break  i do kraja seta nije dozvolio Tsongi da mu ozbiljnije zaprijeti.

Treći set nije ponudio ništa novo, samo ovaj put je Tsonga u osmom gemu pri vodstvu 4:3 iskoristio break priliku, pa je meč otišao u četvrti set.

Do desetog gema oba tenisera su porpilično sigurno držali svoj servis, da bi onda Čilić u pomenutom gemu stisnuo. Imao je vodstvo 5:4 i dvije meč lopte, ali Tsonga se uspio spasiti.

U narednom gemu Čilić je bez većih problema uzeo svoj servis, pa je Tsonga ponovo morao servirati za ostanak u meču. I opet je Čilić imao meč loptu, no Francuz se izvukao, pa je četvrti set otišao u trinaestu igru u kojoj je Tsonga uzeo ponuđeno i stigao je do izjednačenja.

U petom setu je Čilić stigao do brejka kod rezultata 2:2, povo je potom iskoristio svoj servis-gem i na kraju slavio pobjedu, pa će se za finale boriti vjerovatno s Novakom Đokovićem, koji tek treba da odigra četvrtfinalni meč protiv Felicijana Lopeza.

No, zanimljivo je bilo u 10. odlučujućem gemu petog seta. Čilić je imao četvrtu meč-loptu, napravio je duplu, Tsonga je stigao do brejk šanse. Marin se uspio vratiti, vezao je dva poena i stigao do pobjede.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.