Marin Čilić - Od Međugorja do naslova u New Yorku

Naslov s kojim se potvrdio

Marin Čilić - Od Međugorja do naslova u New Yorku

Onog trenutka kada je osvojio juniorski Roland Garros, Marin Čilić se našao pod pritiskom, prije svega medija koji su tražili jedan pravi, veliki rezultat, a to je mogao samo biti Grand Slam naslov, iako je u svijetu tenisa veliki broj onih tenisera i teniserki koji su nakon velikih titula u juniorskoj konkurenciji jednostavno utonuli u prosječnost, među pedeset ili sto najboljih tenisera.

I definitivno nije bilo lako Marinu, ali je na kraju uspio. Osvojio je US Open. Jedan od četiri velika i tako će ostati bez obzira šta napravio kasnije u karijeri. Marin je rođen 28. septembra 1988. godine, dvije godine prije nego što će njegov trener danas, Goran Ivanišević doći do polufinala Wimbledona.

U ranoj fazi je kao dječak trenirao u Međugorju, Mostaru, igrao je turnire po BiH, ali sa 14 godina odlazi u Zagreb. Izabrao je Hrvatsku jer, kako kažu njegovi roditelji tada nije bilo pomoći saveza i države, iako da budemo realni osim novca i pomoći HTS-a realno gledajući presudilo je i ono nešto drugo pa je Marin izabrao svoj put.

Njegov najveći uspjeh u juniorskoj karijeri bilo je osvajanje juniorskog Roland Garrosa 2005., što ga je dovelo na drugo mjesto na rang-listi najboljih juniora, da bi sljedeće godine postao prvi junior svijeta. U finalu je pobjedio Antal Van Der Duima u dva seta. I prije nego je stigao do naslova u Roland Garrosu, Marin je igrao challengere i Futurese. U 2005. godini igrao je sedam Futures turnira, dva Challangera i prvi ATP turnir u svojoj karijeri (Umag). Prve turnire u svijetu profesionalaca, Marin je osvojio u Maroku i Rijeci. Radilo se naravno o Challenger turnirima.

Paralelno sa tim turnirima Marin je počeo igrati svoje mečeve u Davis Cupu. Najveći rezultat u dotadašnjoj karijeri ostvario je u Queensu kada je pobjedio velikog Tim Henmana u prvom kolu. Na tom turniru u Londonu Čilić je stigao do četvrtfinala, gdje je izgubio od Andy Roddicka. Njegov uspon na ATP rang listi je krenuo sa prvim nastupima na Grand Salm turnirima. U Australiji se prvi put pojavio 2007. godine, a sljedeće je igrao u četvrtom kolu. Najbolji rezultat u Melbourneu će napraviti 2010. godine kada je pobjedio Wawrinku, Del Potra i Roddicka za ulazak u polufinale. Murray je bio prejak.

Na Roland Garrosu je dva puta stigao do četvrtog kola. Najbolji rezultat na Wimbledonu ostvario je tek ove godine kada se probio do četvrtfinala, dok je na US Openu dva puta bio u četvrtfinalu. Prvi ATP turnir u karijeri Marin je osvojio 24. avgusta 2008. godine. U finalu New Hawena je bio bolji od Mardyja Fisha u tri seta. Nakon New Havena, Marin je osvajao Zagreb, Chennai, Sankt Peterburg, London, Umag,  Delray Beach.

Godina 2013. počela je osvajanjem PBZ Zagreb Indoorsa pobjedom nad Jürgenom Melzerom, no predajom u 2. kolu Wimbledona sve se zakompliciralo, tj. Marin je prestao igrati, a tek se kasnije saznalo da je igrao pod dopingom. U početku se pričalo kako je povrijeđen, kako postoji problem sa koljenom. Na kraju se ispostavilo kako je Marin pao na doping testu 2.maja u Munchenu. Rezultate testa doznao je u Wimbledonu i zbog toga je predao meč drugog kola protiv Francuza Kennyja de Scheppera. Sporne su bile tablete glukoze koje je Marin kupio u apoteci. Dobio je zabranu igre 9 mjeseci, na što se žalio Arbitražnom sudu za sport koji mu je smanjio kaznu na 4 mjeseca.

U Bercyju je iste godine nakon poraza u drugom kolu potvrdio kako je njegov novi trener Goran Ivanišević. I onda je došla godina koju će Marin pamtiti za sva vremena. U kratkom periodu je saradnja sa Goranom dala rezultate. Krenuo je od Zagreba, izgubio je finale Rotterdama, pa je onda uzeo Delray Beach. U Wimbledonu je odveo Đokovića u četvrt finalu do petog seta. Na dva jaka turnira do US Opena nije napravio ništa posebno, a onda se otvorilo u New Yorku. Krenulo je od Simona u osmini finala. Dobio je Francuza u pet setova i do kraja turnira više nije izgubio niti jedan. Padali su Berdych, Federer i Nishikori u finalu. Za naslov i konačnu potvrdu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.