Može li Federer zaokružiti svoju priču?

Francuska lovi desetu titulu

Može li Federer zaokružiti svoju priču?

Francuska deseti ili Švicarska prvi put? Odgovor na ovo pitanje dobit ćemo ovog vikenda kada je na rasporedu veliko finale Davis Cupa. Nakon četiri godine Francuska je ponovo u finalu, 2010. godine je poražena od Srbije u Beogradu.

2001. godine je Francuska posljednji put osvojila Davis Cup, tada su na travi Melbourne Parka iznenadili Australiju, junak je bio Nicolas Escude. Godinu poslije opet je Francuska igrala finale, ali su izgubili kući od Rusije 2:3, iako su vodili 2:1. Youzhny je osvojio treći bod nakon što je okrenuo protiv Mathieua 0-2. I tada su kao i sada izabrali zemljanu podlogu, tada nisu pogodili, ovaj put se nadaju da će jaku Švicarsku sa Federerom i Wawrinkom usporiti koliko je to moguće.

Od devet osvojenih titula posljednju na domaćem terenu Francuzi su uzeli još tamo 1991. godine kada je Leconte prvog dana šokirao Samprasa. Sutra prvi singl igraju Jo-Wilfried Tsonga i Stan Wawrinka nakon toga će na teren Gael Monfils i Roger Federer. Federer nije trenirao po dolasku, ali dan kasnije jeste što je ohrabrujuće za Švicarce. Po prvi put Federer igra za reprezentaciju od prvog kola, ali Švicarska nije bila pretjerano ubjedljiva.

Protiv oslabljene Srbije je sve bilo gotovo nakon dva dana. Protiv Kazahstana je odluka pala tek u petom meču, kontra Italije u četvrtom, oba puta je Federer bio čovjek odluke. Ove dvije reprezentacije su međusobno igrale 12 puta, Švicarska ima samo dvije pobjede, zadnji meč je bio onaj 2004. godine koji su dobili Francuzi 3:2. Finale se igra na stadionu Pierre Mauroy u Lilleu koji je posebno je preuređen.


Jo-Wilfried Tsonga - Stan Wawrinka
Gael Monfils - Roger Federer
Julien Benneteau/Richard Gasquet - Marco Chiudinelli/Michael Lammer
Jo-Wilfried Tsonga - Roger Federer
Gael Monfils - Stan Wawrinka

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti