Može li Đoković do prve titule na Roland Garrosu?

Ispit karijere

Može li Đoković do prve titule na Roland Garrosu?

Novak Đoković nalazi se pred najvećim izazovom u dosadašnjem dijelu karijere.

Najbolji teniser svijeta došao je na korak od titule na Roland Garrosu, a na putu ka kompletiranju sva četiri Grand Slama stajaće Britanac Andy Murray.

Novak je u karijeri osvojio 11 trofeja na najvećim turnirima, ali do sada nije uspijevao da trijumfuje na pariskoj šljaci.

Prethodno je u tri navrata stizao do finala, ali svaki put srbijanski as je ostajao kratkih rukava. 

Na putu do četvrtog finala Roland Garrosa Đoković je savladao šest rivala. Na startu takmičenja bio je bolji od Yen-Hsun Lua, a potom su pred prvim reketom svijeta oružje polagali Darcis, Bedene, Bautista, Berdych i Thiem.

Đoković je na cijelom turniru izgubio samo jedan set i to u duelu sa Bautistom-Agutom u osmini finala.

Murray je do same završnice imao dosta teži zadatak. U prva dva kola Britanac je izgubio četiri seta. Najprije je rezultatom 3:2 bio bolji od Stepaneka, a potom je na sličan način dobio i domaćeg tenisera Bourguea. Uslijedile su potom sigurne pobjede protiv Karlovića i Isnera, da bi sa 3:1 u setovima u četvrtfinalu i polufinalu bio bolji od Gasqueta i Wawarinke.

Kada su u pitanju međusobni dueli ova dva tenisera, daleko uspješniji je Novak sa 23 pobjede u do sad odigrana 33 meča. Na šljaci je takođe prednost na strani Đokovića, koji je u pet susreta zabilježio četiri trijumfa. Ipak, posljednji put slavio je Murray i to ove godine na Masters turniru u Rimu.  

Treba spomenuti da će ovo biti sedmi okršaj Đokovića i Murraya u finalu nekog Grand Slama, a samo jedno finale više odigrali su Nadal i Federer. 

Duel Đokovića i Murraya na programu je danas od 15 časova na terenu Philippe-Chatrier.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije