Murray nije loš teniser, ali rođen je u Đokovićevo vrijeme
Foto: EPA

Australian Open

Murray nije loš teniser, ali rođen je u Đokovićevo vrijeme

E. Škorić

U finalu Australian Opena očekivali smo spektakl, dosta uzbuđenja, no Novak Đoković nam je malo pokvario ugođaj - s 3:0 u setovima dobio je Andyja Murrayja za novi Grand Slam naslov. Bilo je 6:1, 7:5, 7:6.

Petostruki prvak Australije danas je postao šestostruki. Đoković je superiorno stigao do titule u Melbourneu, Britanac je u petom finalu Grand Slama u Australiji upisao peti poraz.

Magija u rukama srbijanskog tenisera, najboljeg na svijetu, trajala je nepuna tri sata. Novak je izdominirao Murrayja u prvom setu. Stigao je bez većih problema do 5:0, set je dobio sa 6:1.

Britanac se uspio probuditi u drugom setu. Andy se, ipak, dosta mučio. Đoković je imao tri brejk lopte u trećem  gemu, no Murray je uspio povesti s 2:1. Kod rezultata 3:3, Đoković je sjajnom odbranom natjerao Murrayja na pogreške, pa je uspio da napravi brejk i da povede 4:3.

Nismo to očekivali, no odmah u sljedećem gemu Murray koristi grešku Novaka i vraća se u set. Nastavljena je velika borba u drugom setu, da bi u 11. gemu Novak iskoristio ponuđenu brejk šansu. Dobio je set sa 7:5.

Treći set, ispostaviće se odlučujućim i posljednjim u ovoj sezoni Australian Opena, Novak otvara brejkom i onda je sve bilo puno lakše. Međutim, Murray se nije predavao, pa je u šestom  gemu trećeg seta vratio brejk, stigao do 3:3 i vratila se nada da može makar do seta.

Dobro je Murray igrao u ostatku seta, izborio je taj-brejk, no odmah na početku Đoković pravi mali brejk, potom sigurno servira i dolazi do 3:0, a na kraju i do seta, te velike pobjede.

Đoković je prethodno u Australiji slavio 2008., 2011., 2012., 2013. i 2015. godine. Dakle, šest finala i šest titula na prvom Grand Slamu u sezoni. Ukupno mu je ovo 11. Grand Slam titula. Dodajmo također da je ovo bio 31. međusobni duel Novaka i Murrayja i 22. pobjeda srbijanskog majstora. Slavio je na 11 od njihovih posljednjih 12 mečeva.

Australian Open, finale:
Đoković (Srb, 1) - Murray (Ško, 2) 6:1, 7:5, 7:6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi