Murray uzdanica Britanaca, Belgijanci žele prvi trofej

Finale Davis Cupa

Murray uzdanica Britanaca, Belgijanci žele prvi trofej

M. Šljivak

Nakon što su se izvukli parovi za prvo kolo ovogodišnjeg Davis Cupa malo ko je mogao predvidjeti da će se u finalu sastati Belgija i Velika Britanija. 

Belgija je zadnji put bila u finalu davne 1904. godine koje je ujedno bilo i njihovo jedino finale, a Velika Britanija je zadnji put u finalu nastupila također davne 1978. godine. 

Belgija nema nijednu titulu za sada u ovom takmičenju, dok je Britanija  vlasnik sedam Davis Cup trofeja. Međutim, zadnji je osvojen davne 1936. godine. 

Belgija je domaćin, Gent je odabran kao grad koji je dobio domaćinstvo da ugosti ovaj veliki događaj koji se igra od 27. do 29. novembra. 

Put do finala:

Nakon što je izvršen ždrijeb za ovogodišnji Davis Cup, Belgija i Velika Britanija su saznali imena svojih protivnika i sigurno nisu imali nimalo razloga za sreću, jer teže nije moglo biti. Belgija je u prvom kolu za protivnika dobila reprezentaciju Švicarske, doduše dobili su i domaćinstvo, dok je Velika Britanija dobila domaćinstvo protiv reprezentacije SAD-a.

Belgija:

U susretu Belgije i Švicarske bilo je jasno ko je favorit za prolaz dalje i to ubjedljiv prolaz dalje. Švicarci sa Wawrinkom i Federerom bi bili favoriti protiv vjerovatno bilo koje reprezentacije.

Ali, onda veliki preokret, Federer i Wawrinka otkazuju Davis Cup, što u potpunosti mijenja situaciju. Od vjerovatno najbolje reprezentacije i prvih favorita za osvajanje titule i odbrane Davis Cupa odjednom su postali totalni autsajderi za meč prvog kola. 

Meč se igrao na tvrdoj podlozi  u Liježu od 6. do 8. marta. Za taj susret, Belgija je prijavila Davida Goffina, Stevea Darcisa, Rubena Bemelmansa i Nielsa Deseina, a Švicarci, Yanna Martia, Adriena Bossela, Henrija Laaksonena, te Michaela Lammera. 

Nakon otkazivanja već pomenutog dvojca, desilo se još nešto što je bio dodatni udarac za Švicarce, Yann Marti nezadovoljan odlukom trenera da ne bude singl igrač prvi dan, odlučio je napustiti tim i vratiti se kući, što je Švicarsku ostavilo sa samo tri igrača.

Nakon što su izvučeni parovi za tri dana singla i dubla, Belgija je bila veliki favorit za prolaz dalje, čak veliki favoriti da razbiju protivnike sa 5-0. Prvi dan Bemelmans i Laaksonen su prvi izašli na teren, meč u kojem je Bemelmans iznenađujuće ispustio prvi meč i Švicarska je došla do 0-1.

U drugom meču Darcis je nastupio protiv Lammera, i opravdao ulogu velikog favorita, u meču u kojem je izgubio samo sedam gemova u tri odigrana seta. Nakon prvog dana rezultat je bio 1-1. 

U susretu dubla za Belgiju su nastupili Bemelmans i Desein, dok za Švicarce Bossel i Lammer  i krajnji ishod tog meča je bila pobjeda belgijskog dubla. U treći i ujedno i zadnji dan, Belgijci su ušli sa 2-1, ali još jedno veliko iznenađenje. Laaksonen dobija Darcisa sa 3-2, nakon preokreta sa 1-2 i odlazi se u peti i odlučujući meč. 

Kada je već đavo odnio šalu, Belgijanci šalju njihovog najboljeg igrača Goffina na teren. On lagano dobija meč sa 3-0 u meču u kojem je izgubio samo osam gemova. Teže nego očekivano, ali Belgija ide dalje. 

U čevrtfinalu Belgija je ponovno bila domaćin, ali opet na papiru veliki autsajderi, s obzirom da je protivnik bila Kanada. Kanada sa Vasekom Pospisilom, Milošom Raonićem, dubl specijalistom Danielom Nestorom je bila favorit za prolaz dalje. 

Međutim, Pospisil i Raonić su se povrijedili, tako da su morali otkazati nastup. Belgija je u odnosu na meč protiv Švicarce napravila samo jednu promjenu u timu, umjesto Deseina poziv je dobio Kimmer Coppejans. 

Za Kanadu poziv su dobili Frank Dančević, iskusan teniser, mladi talent Filip Peliwo, dubl specijalist Nestor i Adil Shamasdin, koji je također igrač koji se fokusira na dubl. 

Belgija je pripremila zemljanu podlogu u Ostendeu, u meču koji se igrao od 17. do 19. jula. Nakon otkaza glavnih igrača Kanade, Belgija je postala favorit za prolaz. 

Prvi dan Darcis sa 3-1 dobija Dančevića, dok Goffin sa 3-0 dobija Peliwa. U dublu Bemelmans i Koppejans iznenađujuće dobijaju Nestora i Shamasdina, i to je bilo dovoljno da se osigura prolaz. Sljedeći dan odigrana su dva meča bez ikakve rezultatske važnosti, Koppejans dobija Dančevića 2-1, dok Darcis dobija Peliwa sa 2-0. Belgija opravdava ulogu favorita, i bez problema ide dalje.

Spletom okolnosti, u polufinalu Belgija ponovno dobija domaćinstvo, protivnik je Argentina. Meč je bio 50-50 na prvi pogled. Argentina nije imala problema sa povredama, a ni Belgija.

Za Belgiju su prijavljeni igrači koji su igrali meč protiv Kanade, dok su za Argentinu prijavljeni Leonardo Mayer, Diego Schwartzman, Federico Delbonis, Carlos Berlocq. 

Meč se igrao na tvrdoj podlozi u Briselu, od 18. do 20. septembra. Prvi dan na rasporedu su bili mečevi, Goffin protiv Delbonisa, Darcis protiv Mayera. U prvom meču, Goffin je sa 3-0 dobio Delbonisa, dok Mayer sa 3-1 dobio Darcisa.

U dublu su nastupili za Belgiju Bemelmans i Darcis, a za Argentinu Berlocq i Mayer. Težak meč u kojem je Argentina sa 3-1 u setovima dobila meč i povela 1-2 protiv domaćina. U trećem i odlučujućem danu, Goffin sa lakoćom dobija Schwartzmana 3-0, sa šest izgubljenih gemova i odlazi se u peti odlučujući meč. Darcis nastupa protiv Delbonisa, dobija sa 3-1 u setovima i Belgija ide dalje ukupnim rezultatom 3-2. Belgija je u finalu.

Velika Britanija:

Teško prvo kolo protiv SAD-a nije bilo ono što su Britanci priželjkivali. Dvoboj se trebao održati u Glasgowu, na tvrdoj podlozi.

Nijedna reprezentacija nije imala problema sa povredama, tako da su za Britaniju nastupili Andy  i Jamie Murray, James Ward, Dominic Inglot, a za SAD,  John Isner, Donald Young, braća Bryan.

Prvi dan na teren izlaze Andy Murray i Young, meč u kojem su Britanci već upisali pobjedu, i sve drugo osim toga bi bio veliki problem za Britance. Murray malo teže, sa 3-1 dobija meč i dovodi Britaniju u vodstvo sa 1-0. 

U drugom meču imperativ pobjede za SAD, Isner veliki favorit protiv Warda gubi jedan od najboljih mečeva ove sezone u Davis Cupu, sa 15-13 u petom setu Ward dobija meč i Britanija je na ogromnih 2-0 nakon prvog dana. 

Drugi dan, braća Bryan u teškom meču opravdaju ulogu favorita i sa 9-7 u petom setu dobijaju meč protiv Jamieja Murraya i Dominica Inglota i daju kakvu-takvu nadu Amerikancima. 

Treći dan, Murray protiv Isnera igra prvi meč, Murray bez problema sa 3-0 dobija i donosi prolaz dalje. U zadnjem meču koji je bio nebitan, Ward predaje meč Youngu i Britanija sa 3-2 ukupnim rezultatom ide dalje.

U četvrtfinalu ih je čekala Francuska, još jedan pretežak meč za Britance. Britancima je ždrijeb ponovno dodijelio domaćinstvo i Britanci odlučuju ugostit Francuze na terenima Queensa, u Londonu, na travnatoj podlozi. 

Dvoboj se odigrao od 17. do 19. Jula. Za Britance ponovno isti sastav kao i protiv Amerikanaca, dok Francuzi najavljuju Gillesa Simona, Jo Wilfrieda Tsongu, Nicolasa Mahuta i Richarda Gasqueta. 

Prvog dana na teren izlaze prvo Ward i Simon, gdje Simon rutinski dobija meč sa 3-0 i Francuska odnosi prvi bod. U drugom meču izlaze na teren Murray i Tsonga, gdje Murray bez ikakvih problema dobija meč sa 3-0 i nakon prvog dana bilo je 1-1. 

U drugom danu, za kojeg se znalo i pretpostavljalo da će  odlučiti prolaz dalje, nastupili su braća Murray protiv Mahuta i Tsonge. Pretežak meč gdje braća Murray sa 3-1 dobijaju meč i donose veliki bod za 2-1 protiv Francuske u ukupnom rezultatu. 

Treći dan Murray igra prvi meč protiv Simona, gubi prvi set, ali bez većih problema preokreće i Britanija dolazi na 3-1 i ide dalje. Peti meč se nije ni igrao.

Na redu je bila Australija u polufinalu. Britanija ponovno dobija domaćinstvo, i odlučuje se ponovno za Glasgow, tvrda podloga, a dvoboj se igrao od 18. do 20. septembra. 

U reprezentaciji Britanije je došlo do promjene. Heroj prvog kola James Ward je izostavljan sa spiska. umjesto nega poziv dobija Daniel Evans, koji je tada bio u mnogo boljoj formi. 

U reprezentaciji Australije je vraćen Bernard Tomić koji je prethodno bio suspendovan, a poziv su još dobili Thanasi Kokkinakis, Sam Groth, i Lleyton Hewitt. 

Prvog dana u prvom meču Murray lagano dobija Kokkinakisa i prvi bod  osvaja Britanija, a u drugom meču u teškom meču Tomić dobija Evansa sa 3-1 i Australija stiže do 1-1 nakon prvog dana. 

Drugog dana je bio na redu meč od velike važnosti, koji se na kraju ispostavio ključan u konačnom ishodu. Braća Murray sa 3-2 dobijaju Hewitta i Grotha, te donose Britaniji prednost od 2-1. 

Treći dan Murray izlazi na teren protiv Tomića, brzo ga završava i Britanija dolazi do prolaza dalje. U meču bez ikakve važnosti Kokkinakis u dva seta dobija Evansa i na kraju Britanija prolazi sa ukupnim rezultatom 3-2.

Uvod u finale:

Kad se sve uzme u obzir, obje reprezentacije su pored jake volje, borbenosti i ostalog, imale i dozu sreće. Obje reprezentacije su sva tri meča igrale kući,  Belgija je imala sreće zbog velikih odlaganja protivničkih igrača.

Domaćin finala je Belgija. Pripremili su zemljanu podlogu u Gentu, u Areni koja prima oko 13.000 gledalaca i finale bi se trebalo održati od 27, do 29. Novembra. 

Poziv za Belgiju su dobili ponovno isti igrači kao i u zadnja dva Davis Cup dvoboja, a u Britaniji je ponovno došlo do promjena. Umjesto Evansa poziv je sada dobio mladi Kyle Edmund, a umjesto Inglota poziv je dobio James Ward.

Belgiji je realno najbolja opcija i bila da odaberu zemljanu podlogu, ali nije sve tako idealno. Zemlja je najavljena sa ciljem da se uspori Andy Murray. Murray je ove sezone na zemlji bilježio odlične rezultate, nekoliko osvojenih ATP, Masters 1000 turnira zemlje, polufinale Roland Garrosa, ali mu je to ipak najslabija podloga. 

Sa druge strane Kyle Edmund je dobio poziv jer je zadnjih dana baš na zemlji zabilježio odlične rezultate. Osvojio je challenger u Buenos Airesu na zemlji i uopšteno ove sezone na zemlji mu je skor 16-4. 

Sa druge strane Goffin na zemlji ove sezone ima finale Gstaada gdje je izgubio od Thiema, i na skoru je 10-7 na zemlji ove sezone. Igrač je kojem najviše odgovara beton i zemlja mu nije najidealnija podloga. Ruben Bemelmans je ove sezone što se zemlje tiče na skoru 2-4.

Raspored parova nakon ždrijeba održanog u čevrtak izgleda ovako:

Petak:

Goffin – Edmund 13:30
Bemelmans – Murray 15:00

Subota:

Coppejans/Darcis – Murray/ Murray 15:00

Nedjelja:

Goffin – Murray 13:30
Bemelmans – Edmund 15:00

Prognoza:

Andy Murray bi bez problema trebao donijeti dvije pobjede u singlu, u dublu bi braća Murray trebala također bez većih problema riješiti meč i to bi trebalo biti dovoljno za konačnu pobjedu. U ostala dva meča očekuje se pobjeda Goffina nad Edmundom, kao i u meču Bemelmansa protiv Edmunda (ako se bude taj meč uopšte igrao) za očekivati je pobjedu mladog Britanca, koji je favorit za trijumf na osnovu prikazane forme. Britanija bi trebala osvojiti Davis Cup bez problema i najvjerovatnije do petog meča bi trebalo sve biti riješeno. Ukupna pobjeda Britanije 4-1.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije