Nadal bi u Madridu mogao prepustiti prvo mjesto Đokoviću

Kakav scenario nas očekuje na Madrid Mutua Openu

Nadal bi u Madridu mogao prepustiti prvo mjesto Đokoviću

U nedjelju u Madridu počinje Mutua Madrid Open turnir iz Masters serije na kojem prvak osvaja 1000 bodova, pa bi nakon turnira moglo doći i do promjene na prvom mjestu ATP liste. 

Naslov prvaka osvojen prošle godine brani trenutno svjetski broj jedan Rafael Nadal, ali bi Španac ukoliko loše odigra turnir na domaćem terenu mogao prepustiti prvu poziciju Novaku Đokoviću. 

Za takav scenario potrebno je da Đoković osvoji turnir, a da Nadal ispadne prije četvrtfinala, što nije nemoguće ako pogledamo trenutnu formu Španca.

S obzirom da je Nadal prošle godine osvojio turnir, on ove godine u Madridu brani maksimalnih 1000 bodova, dok je Đoković lani ispao od Grigora Dimitrova u drugom kolu, pa ove godine brani samo 20 bodova.

Novak Đoković je nakon 6. oktobra prošle godie kada je nakon 101 sedmice prepustio prvo mjesto Nadalu osvojio četiri turnira (Pariz, završni turnir u Londonu, Indian Wells i Miami), dok je Nadal, koji provodi 132. sedmicu na prvom mjestu slavio na turnirima u Dohi i Rio de Janeiru. 

Rafael Nadal je trenutno u dosta lošoj formi, što posebno iznenađuje kada se radi o sezoni turnira na šljaci gdje je Španac do sada bio neprikosnoven. Nadal je je izgubio u četvrtfinalu Monte Carla od Davida Ferrera, te u Barceloni od Nicolasa Almagra.

Rafael Nadal trenutno ima 12900 poena, dok Đoković ima 11040. Rekorder po broju sedmica provedenih na prvom mjestu je Roger Federer sa 302, Pete Sampras je na prvom mjestu proveo 286 sedmica, Ivan Lendl 270, Jimmy Connors 268, John McEnroe 170, Nadal je trenutno na 132, Bjorn Borg 109, dok su Andre Agassi i Novak Đoković 101 sedmicu bili na prvom mjestu. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.