Nadal postao kralj Melbourna
Rafael Nadal, prvi put u karijeri osvojio je Australian Open

Završen Australian Open

Nadal postao kralj Melbourna

Prvi teniser svijeta Rafael Nadal postao je «kralj» Melbourna. On je u finalu Australian Opena, prvog grand slama sezone, nadigrao Rogera Federera sa 3:2. Tako je Švajcarac ostao na 13 naslova i u naredna tri turnira u 2009. (Pariz, London, Njujork) pokušaće dostići Petea Samprasa koji ima 14 naslova.

Nadalu je ovo bio prvi trofej u Australiji čime je pokazao da može slaviti na svakoj podlozi. Španac je godinama dominantan samo na zemlji, no prošlogodišnji Wimbledon i današnje krunisanje u Australiji pokazali su njegovu svestranost.

Federer je u dva seta koja je osvojio u finalu došao do glatkih 6:3. Nadal je u prvom slavio sa 7:5, dok je u trećem bilo 7:6 (7:3 u tie-breaku).
Po svemu se dalo zaključiti da će Švajcarac u petom setu dobiti «vjetar u leđa», ali je baš tada popularni Rafa pokazao zašto je u ovom trenutku broj 1.
Odigrao je možda najbolji set na cijelom turniru i sa glatkih 6:2 stigao do trofeja.
Iako je imao više winera od protivnika (71-50), Federer je napravio i mnogo više neprisiljenih grešaka (64-41), a samo 6 od 19 break prilika je iskoristio. Nadal je u tom segmentu bio mnogo bolji (7 od 16) što je na kraju i prevagnulo na njegovu stranu.

Finale
Rafael Nadal (Španija, 1) - Roger Federer (Švajcarska, 2) 7:5, 3:6, 7:6 (7:3), 3:6, 6:2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.