Najveća iznenađenja Grand Slama
Robin Soderling

Novinar CNN-a posložio zanimljivu listu

Najveća iznenađenja Grand Slama

M. Maksimović

Novinar CNN-a Mike Steere je nakon poraza Nadala u Roland Garrosa, napravio top listu najvećih iznenađenja na Grand Slam turnirima. Upravo je Steere na prvo mjesto stavio pobjedu Robina Soderlinga nad Rafaelom Nadalom.Po novinaru CNN-a, pobjeda Soderlinga '' je jedan od najvećih šokova'' u istoriji Grand Slam turnira. Na drugom mjestu je pobjeda Michaela Changa nad Ivanom Lendlom u četvrtom kolu Roland Garrosa 1989. godine.

Tada je Chang sa 17 godina i tri mjeseca pobjedio Lendla u pet setova, nakon što je '' Ivan grozni'' imao 2-0 u setovima. Chang je nakon Lendla, pobjedio Agenora, Chesnokova i Edberga te je osvojio Roland Garros.

Treće mjesto pripada Švicarcu Georgeu Bastlu koji je 2002. godine kao 145. igrač svijeta u pet setova pobjedio Pete Samprasa u drugom kolu Wimbledona. Među prvih pet je nakon Australca Marka Edmondsona i njegovog slavlja na Australian Openu 1976. Steer na peto mjesto postavio
pobjedu Gorana Ivaniševića na Wimbledonu 2001. godine.  Goran je sa Wild cardom otišao do kraja, kao prvi igrač u istoriji Grand Slama koji je sa tako niskim rakingom otišao do kraja. Goran je na Wimbledonu redom pobjedio Jonssona, Moyu, Roddicka, Rusedskog, Safina, Henmana i u onom '' epskom finalu'' Patricka Raftera.

Iza Gorana je postavljen Mats Wilander koji je također sa 17 godina osvojio Roland Garros. Wilander je te godine izbacio drugoga, trećeg, četvrtog i petog nositelja da bi na kraju, kao nepostavljeni igrač, uzeo naslov. Redom su padali Lendl, Gerulaitis, Jose - Luis Clers i u finalu veliki Guillermo Vilas.

Top 10 najvećih iznenađenja po CNN-u:
1.Robin Söderling pobjeđuje Rafaela Nadala, Roland Garros 2009.
2.Michael Chang osvaja Roland Garros pobjedama nad Lendlom i Edbergom, Roland Garros 1989.
3.Švicarac George Bastl pobjeđuje Petea Samprasa, Wimbledon 2002.
4.Australac Mark Edmondson pobjeđuje na Australian Openu 1976.
5.Goran Ivanišević pobjeđuje na Wimbledonu 2001.
6.Mats Wilander pobjeđuje na Roland Garossu 1982.
7.Richard Krajicek pobjeđuje Petea Samprasa, Wimbledon 1996.
8.Gustavo Kuerten pobjeđuje na Rolan Garrosu 1997.
9.Lleyton Hewitt pobjeđuje Andrea Agassija sa 16 godina, ATP Adelaide 1998.
10.Vladimir Volčkov kao 237. tenisač svijeta dolazi do polufinala Wimbledona 2000.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.