Namještanje mečeva doseže vrhunac

Sudije namještale teniske meče

Namještanje mečeva doseže vrhunac

M. Šljivak

Internacionalna teniska federacija (ITF) već se godinama bori protiv namještanja mečeva na svim vrstama turnira.

Veliki broj igrača se našao pod istragom zbog namještanja, ali su sada i sudije našle pod istragom.

Sudije iz Kazahstana, Turske i Ukrajine su među onima koji su navodno primali mito kako bi 'štimali' rezultate na turnirima nižih kategorijama. Ovo je donijelo ogromne uplate na unaprijed poznat ishod poena.

Engleski Guardian je objavio priču o tome kako se namještaju teniski mečevi.

Prije četiri godine ITF je potpisao ugovor sa kompanijom za prikupljanje podataka kako bi dobijao rezultate uživo sa malih turnira širom svijeta. Tako su najveće svjetske kladionice mogle da postavljaju kvote na mečeve koji se igraju uživo i ovakav način je klađenja je trenutno najpopularniji način ulaganja novca

Sudije su imale obavezu da odmah po poenu upišu promjenu rezultata, kako bi to bilo vidljivo kladionicama. Međutim, sudije to nisu činile. Namjerno su kasnile čak i po jedan minuti, te su na taj način omogućile kladioničarima da uplaćuju novac na već unaprijed poznat ishod.

Navodno, sudije su ponekad i unaprijed slale ponudu zainteresovanim, prije nego će se promijeniti rezultat i to su debelo naplaćivali.

Ovakav sistem namještanja najčešće se radio na turnirima Futures serije u Istočnoj Evropi, gdje nije bilo televizijske pokrivenosti i sve je na kraju preraslo u veliki skandal u svijetu bijelog sporta.

Neki od najvećih svjetskih tenisera su ranije optuživani za namještanje mečeva, ali za sada niko nije suspendovan ili kažnjen.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi