Novčić odlazi u prošlost, tableti odlučuju o servisu
Foto: Screenshot

Da li tehnologija mijenja tradiciju?

Novčić odlazi u prošlost, tableti odlučuju o servisu

U fudbalu bacanje novčića odlučuje ko će prvi krenuti s centra, ali i na koji će gol ekipe napadati. U tenisu, pak, ovaj tradicionalni "ritual" odlučuje o tome ko će prvi servirati.

Ipak, tehnologija osvaja sve sfere, pa bi i tradicionalno bacanje novčića u tenisu moglo ubrzo otići u prošlost. Naime, pred početak meča Carloine Garcije i Ekaterine Makarove organizatori WTA turnira u kineskom Wuhanu su odlučili isprobati novu metodu odlučivanja o "prvenstvu" servisa.

Ovom prilikom je korišten tablet, te posebna aplikacija na kojoj je svakoj teniserki pripao jedan simbol. Potom služebno lice aktivira "kolut" koji se okreće i potom staje na simbolu jedne od teniserki. Tablet je povezan sa semaforom na terenu, pa publika ima priliku pratiti čitav proces.

Da li će ova "tablet" metoda postepeno zamijeniti tradicionalno bacanje novčića u tenisu, a možda i u fudbalu, ostaje da se vidi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi