Novi krov protiv tradicije
Novi centralni teren

Sutra počinje najveći teniski turnir

Novi krov protiv tradicije

M. Maksimović

Sutra mečevima prvog kola starta najveći teniski turnir, veliki Wimbledon, Wimbledon koji od ove godine ulazi u jednu sasvim novu eru, Wimbledon u kojem više ni kiša neće biti to što je bila.

Najstariji turnir na kojem tradicija ''sve i sve'' danas ima pokretni krov. Kiša neće kvariti program, barem ne na centru, iako je Wimbledon bez kiše teško zamisliti, kiše koja je znala produžiti meč na tri dana, zbog koje su mečevi završavali u sumrak ili se finale igralo u ponedeljak (2001.godine). Kiše koja je stvorila mnoge velike priče Wimbledona.

Iako je krov novi, ostale stvari su tu ostale, recimo jagode i šlag. Neko je jednom izračunao da se u dvije sedmice velikog Wimbledona proda oko 29.000 kilograma jagoda i 7.000 litara šlaga. Kako je prvi Wimbledon bio ''garden party'', gledateljima su, njih dvjestotinjak koliko ih se zainteresiralo za finale, bile ponuđene jagode sa šlagom. Od tada je to tradicija koja nijednom nije izostala. Iako su u ponudi pizze, sendviči i druga jela, gotovo da nema osobe koja neće oprobati jagode i šlag. Tradicija čvrsta i u oblačenju. Odjeća koja se koristila tokom igranja turnira u to vrijeme je bila drugačija od današnje. Među teniserima su bile popularne dugačke pantalone dok su teniserke nosile duge suknje i čarape.

Prva promjena odjeće desila se 1933. kada je Bunny Austin iz SAD-a izašao na teren noseći šorc čime je šokirao javnost. Znamo u kakvim se sve bojama igra danas, ili kako je izgledao Andre Agassi početkom devedesetih. Ali u All England Lawn Tennis and Croquet Club bijelo se mora nositi. Sudije i sakupljači loptica uvijek u istim bojama, tamno zelenoj i ljubičastoj, bojama wimbledonskog amblema. Od 2006. za njih odjeću kreira Ralph Lauren, a iste se godine i Roger Federer, peterostruki osvajač tog turnira, pojavio u - bijelom odjelu.

Kada već pišemo o novinama, treba reći da od ove godine na centru sada može sjediti 15.000 gledalaca. Tu je novi teren broj 2, Stari teren broj 2 sada je preimenovan u broj 3. Teren broj 2 je godinama zbog poraza favorita i nositelja prerastao u “Groblje favorita”.

Što se tiče nagradnog fonda ove godine iznosi 850.000 funta (1,96 miliona maraka), a ukupan nagradni fond je 12,55 miliona funti. Naslov pobjednika neće braniti u konkurenciji tenisera Rafael Nadal, dok je Venus Williams tu i brani naslov pobjednice, dvostruke zaredom. U posljednjih deset godina, Venus je u Wimbledonu slavila pet puta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti