Ovo malo sretnih dana i puno ponosa

Damir Džumhur digao naciju na noge

Ovo malo sretnih dana i puno ponosa

E. Škorić

Posljednjih je dana glavna tema u Bosni i Hercegovini Damir Džumhur. Mladi, perspektivni teniser kojeg čeka velika karijera. 

Džumhur je nedvojbeno najbolji bosanskohercegovački teniser. Baš kao i mnogi sportisti, tako ni ovaj mladi Sarajlija nije dobio podršku svoje zemlje koju zaslužuje. Marljivo je radio, trenirao, nadao se i vjerovao. Nije odustajao. Nebrojano puta bi jedva sakupio novac da ode u inostranstvo da odigra turnir. Država za njega, baš kao i za mnoge druge, nije previše marila. 

Prepušten samom sebi, i vjeri u sebe, koračao je trnovitom stazom i maštao da jednog dana igra na velikom turniru. I pobijedi "tamo nekog" velikog tenisera. Možda nije ni naslućivao da će mu se snovi ostvariti sa 21 godinom. Zapravo, ko je, u ovakvom okruženju, u ovakvoj državi, mogao išta naslutiti?

Nakon brojnih manjih i nešto malo manjih turnira, pobjeda, poraza, povreda, nakon stotine litara prolivenog znoja, došlo je Damirovih pet minuta. Nekoliko fantastičnih mečeva. Nekoliko sretnih trenutaka. Počeo je kao autsajder u kvalifikacijama za glavni turnir Australian Opena. Počeo je senzacionalno. Njegov prvi protivnik bio je prvi nositelj u kvalifikcijama, Nijemac Dustin Brown. Bez izgubljenog seta je Džumhur izbacio 98. igrača svijeta.

Nakon te pobjede stvorila se potajna nada da se može do glavnog turnira na prvom Grand Slamu u (n)ovoj sezoni. Zatim je u drugom kolu kvalifikacija pao i Belgijanac Desien, a odlučujući meč igrao je protiv još jednog Belgijanca, Roberta Bemelmansa. Opet je bez izgubljenog seta Damir prošao dalje.

Prolaskom u prvo kolo, postao je prvi igrač koji je pod bh. zastavom uspio da izbori nastup na glavnom turniru nekog Grand Slam turnira. Protiv Jana Hajeka, iskusnog češkog tenisera, Džumhur je, bez izgubljenog seta, izborio drugo kolo. Uveliko je nacija bila na nogama. 

"Trenutak istine" bio je okršaj s Ivanom Dodigom, Hercegovcem koji brani zastave Hrvatske. Iskusni Dodig je 34. igrač svijeta. I tu smo, svi zajedno, vjerovali u čuda. Držali smo se one: "U sportu je sve moguće". I itekako je moguće. Dodig je vodio sa 2:0 u setovima, Džumhuru se bližio kraj na turniru u Australiji.  

Da sreća prati hrabre, nije nikakva tajna. Dodig je zadobio povredu, Džumhur je dobio treći set, pa poveo 4:1 i Hrvat je predao meč. Neki će reći da bi sve bilo drugačije da se Dodig nije povrijedio. Naravno, Damir bi u toj poziciji teško išta napravio, ali u sportu se takve stvari događaju i samo se pobjede pamte. Džumhur je tu, u trećem kolu Australian Opena, i igrat će protiv sedmog tenisera svijeta Tomaša Berdycha. Pred Sarajlijom je veliki ispit i možda test kojeg jako teško može položiti, no on je već pobjednik. Za svakog Bosanca i Hercegovca. Kada se eliminišu Hajek i Dodig, teniseri koji godinama igraju velike turnire, onda se jedan 21-godišnjak može nadati svemu.

Narod željan uspjeha, radosnih trenutaka, nije spavao posljednjih dana. Niti će spavati kada Damir bude igrao protiv Berdycha. Možda ovakvi mečevi i pobjede tenisera drugih zemalja nisu posebno praćeni, no u Bosni i Hercegovini su ovo "povijesni dani". Tenis je sport koji u BiH do prije nekoliko dana nije imao nikakav utjecaj niti ikakvu reputaciju, a sada je glavna tema. I neka to bude što češće. Nakon nogometaša, košarkaša, rukometaša, došao je red i na tenisere. I želimo da svake noći pratimo Džumhura, Teletović, Džeku, Alića, Pjanića, Toromanovića, Đedovića, Pezera, Ćatića, Cerićevu... I nek' smo vazda puni Bosne, a i Bosna puna nas. I nek bajka traje...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.