Pao i Nishikori: Maestralni Federer u četvrtfinalu

Klasa je vječna

Pao i Nishikori: Maestralni Federer u četvrtfinalu

Bivši broj jedan i osvajač 17 Grand Slam titula Švajcarac Roger Federer izborio je plasman u četvrtfinale Australian Opena, pošto je danas savladao Japanca Keija Nishikorija sa 3:2 u setovima (6:7, 6:4, 6:1, 4:6, 6:3).

Federer je tako upisao petu pobjedu u sedmom odmjeravanju snaga sa Nishikorijem te zakazao duel sa Mischom Zverevim, koji je priredio veliku senzaciju izbacivši Andyja Murraya.

Prvi set Nishikori je dobio u taj-brejku rezultatom 7:4, a posao je mogao da završi mnogo ranije pošto je vodio sa 5:1 uz dva brejka prednosti.

U drugoj dionici susreta vođena je izjednačena borba sve do sedmog gema, kada Švajcarac koristi treću brejk loptu i zatim sigurnim servisima dolazi do izjednačenja.

Kako je vrijeme odmicalo Federer je bio sve agresivniiji i precizniji, a na takvu igru 27-godišnji Japanac jednostavno nije imao odgovor. Nishikori je uspio da osvoji prvi gem u trećem setu, ali je uslijedila demonstracija sile od strane Rogera, koji je vezao šest gemova za preokret i vodstvo u setovima.

Iako je pritiskao servis Japanca i bio nadomak brejka, Švajcarac je popustio u četvrtom setu i dozvolio mu da se vrati u meč. 

Peti igrač svijeta uhvatio je ritam sredinom seta i u petom gemu stigao do brejka. U nastavku je Nishikori bio sigran, pa je tako odveo meč u peti set.

Početak odlučujuće dionice u potpunosti je pripao Federeru. Uspio je švajcarski teniser da nakon velike borbe osvoji početni gem, a potom i da oduzme servis rivalu i potvrdi prednost brejka (3:0).

Nakon odlaska na kratku pauzu Nishikori je zatražio medicinski tajm-aut zbog problema sa leđima. Po povratku na teren Japanac je pokušavao da se vrati u set, ali je i pored velikih napora ostao kratkih rukava. Federer je sjajno servirao i nije mu dopustio ni gram nade.

Sa 35 godina i 174 dana Federer je postao najstariji igrač na ATP Touru koji se plasirao u četvrtfinale nekog Grand Slama još od 1991. godine, kada je to pošlo za rukom Jimmyju Connorsu.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi