Pariz neosvojiva tvrđava za Novaka, Wawrinki titula!
Foto: EPA

Roland Garros

Pariz neosvojiva tvrđava za Novaka, Wawrinki titula!

E. Škorić

Novak Đoković ostao je bez jedinog Grand Slama - Roland Garrosa. U finalu ga je porazio Stanislas Wawrinka sa 6:4, 4:6, 3:6, 4:6.

Đoković je osvojio osam Grand Slam titula, ali nikada nije slavio u Parizu. Nadao se da će to učiniti danas, no Wawrinka je bio fantastičan i nesavladiv. Ovo je bio 21. meč njih dvojice, te četvrta pobjeda Švicarca nad Novakom.

Obojica su krenuli sigurno u meč, da bi Novak ipak uspio da u sedmom gemu dođed do brejka i to bez izgubljenog poena. Taj brejk bio je prvom teniseru svijeta dovoljan da povede sa 1:0.

Wawrinka je kod 5:4 vodstva u 10. gemu, na servis Đokovića, uspio da osvoji gem i da izjednači u setovima. Baš u tim trenucima je Novak potpuno pao, dok je Švicarac pogađao sve živo.

Loše izdanje indisponiranog Đokovića nastavljeno je i u trećem setu, pa je Wawrinka brejkom u šestom gemu stigao do preokreta. Vodio je 2:1 po setovima, djelovao je razigrano, daleko raspoloženije od svog današnjeg protivnika.

Dobro je Đoković otvorio četvrti set, stigao je do brejka i imao je 3:0 vodstvo, a onda je Wawrinka uzveo tri gema, poravnao na 3:3, te stigao u šestom gemu do 40-15 na servis Đokovića. Srbijanski teniser uspio je da odoli, da se vrati i da povede s 4:3.

Wawrinka je gubio 40-0 na svoj servis u osmom gemu, ali je onda vezao pet poena i stigao do izjednačenja (4:4). Švicarac je potom stigao do novog brejka, kojeg je potvrdio za prvi naslov na Roland Garrosu u prvom finalu. Ujedno mu je ovo druga Grand Slam titula nakon osvojenog Australian Opena iz prošle godine.

Roland Garros, teniseri, finale:
Novak Đoković (1) - Stan Wawrinka (9) 1:3 (6:4, 4:6, 3:6, 4:6)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.