Počelo je kao egzibicija u Tokyu, danas je to veliki turnir

Počinje završni obračun, nema Nadala

Počelo je kao egzibicija u Tokyu, danas je to veliki turnir

Priča je počela 1970. godine kada je u Tokyu odigrana egzibicija šestorke. Nakon toga se igralo u šest različitih gradova prije nego što se turnir preselio u New York. Do tada je vladao Iliea Năstase sa četiri titule.

U New Yorku je vladao Ivan Lendl, pet puta je osvajao turnir, još četiri igrao u finalu. Sve to u periodu do 1990. godine. Kako je rastao ATP Tour kao organizacija tako je turnir iz godinu u godinu postajao sve važniji. Pogotovo nakon što se turnir preselio u Evropu. Završni Masters postaje ATP Tour World Championships, turnir iz godinu u godinu dobiva na težini, a ljubitelji tenisa uživaju u vrhunskim mečevima koji se šest godina igraju u Frankfurtu odnosno četiri u Hanoveru.

Jako teško je nabrojati sve velike mečeve koji su odigrani u tom periodu na završnom turniru. Dominirao je Pete Sampras sa pet titula, Becker je dva puta otišao do kraja, po jednom Coretja,
Agassi, Stich. Fenomenalni su bili okršaji Beckera i Samprasa, finale 1996. godine je dobio Pete u pet setova. Predhodno je Becker 1992. godine u finalu sredio Couriera, godinu kasnije Stich Samprasa, a tu je i špansko finale iz 1998. godine kada je Corettja u finalu nadigrao Moyu također u pet setova.

Od 2000-te godine gledao Masters Cup koji nije bio klasični turnir osam najboljih jer je drugačiji " sistem " kvalifikacija. Opet su gradovi domaćini različiti u prve tri godine, igra se u Lisabonu, Sydenyu, Šangaju, dvije u HOustonu, od 2005. u Šangaju. Iako atmosfera nije bila kao recimo u Festhalleu u Frankfurtu, bilo je dobrih mečeva. Nalbandian je 2005. godine odigrao jedan od svojih najboljih mečeva, dobio je Federera u finalu 3-2. Hewitt Ferrera također tri godine ranije.

Nova možemo je nazvati era počinje preseljenjem u London. najbolji mogući potez ATP Toura jer od 2009. godine uživamo u završnom okršaju osam najboljih. Mali problem predstavljaju povrede i umor igrača, pa se često događa da neko iz TOP 8 društva otkaže, ali to ipak viša sila. Britanci vole tenis, O2 Arena je uglavnom popunjena od prvog meča bez obzira da li na programu meč parova ili singl. Od 2009. godine po dva puta turnir osvajaju Federer i Đoković koji ove godine brani naslov dvostrukog uzastopnog, te jednom Davydenko.

Federer je teniser sa šest titula i dva finala, Novak ima tri naslova. Ove godine su tu obojica, zatim Murray, Wawrinka, Bedrych. Nema Nadala, dok po prvi put igraju Nishikori, Čilić, Raonic. Imena i forma tenisera bi morala biti garant velikog teniskog spektakla.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.