Počinje Wimbledon, Đoković,  Murray, Federer favoriti

Za nas opet poseban

Počinje Wimbledon, Đoković, Murray, Federer favoriti

Svijet sporta nudi događaje, nekada se redaju danima, nekada sedmica, mjesecima, ali jedan koji je spada u društvo najvećih, možda čak i u društvo odabranih (uz SP u fudbalu, Olimpijade, Tour de France...) svakako je Wimbledon.

Najveći teniski turnir,turnir koji će i one koji možda slabije ili malo prate tenis natjerati da barem pogledaju finala, eventualno polufinala.

Wimbledon je poseban

I preostala tri Grand Slam turnira imaju svoj značaj, tradiciju, neku posebnu crtu, ali Wimbledon je Wimbledon. Bez obzira što će neki reći da se stvari u All England clubu polako mijenjaju. Tu je krov, trava je sporija (ili brža) a broj onih koji su glavni favoriti i koji ga mogu osvojiti je nešto manji. Sjetite se osamdesetih ili recimo devedesetih. Na naslov su pucali Becker, Edberg, Lendl, pa Sampras, Agassi, Courier, Ivanišević. Imali smo i Sticha, Krajiceka itd...

Krug favorita za naslov mali, jako mali

Danas je realno slika drugačija. Jesu opasni mlađi, poput Raonica, Dimitrova, jesu nezgodni igrači Wawrinka, Berdych, neki su igrali već polufinala, finala, ali realno izdvajaju se Đoković, Murray, Federer, pa ajmo napisati i Nadal iako kako igra ove godine, četvrtfinale bi trebalo biti realnost, ali ovo je Wimbledon. Sa druge strane moramo biti spremni na neko " iskakanje". Sjetite se jednog Voltchkova,
Stoltenberga, Washingtona, bilo ih. Iako ne u tolikom broju kao recimo u Roland Garrosu, Melbourneu, New Yorku.

i opet, Wimbledon je Wimbledon

I opet se vratimo na priču zašto je poseban Wimbledon. Recimo, da li se sjećate Martina Verkerka. Holanđanina koji je recimo 2003. godine igrao finale Roland Garrosa? Teško. Ali da je kojim slučajem Verkerk to napravio u All Englend Clubu, za sve vremena bi bio jedan od onih koji su nešto napravili. I to je tako. Uostalom, za veličinu Wimbledona možda je najbolje uporediti broj gledalalca u prvoj sedmici na Roland Garrosu ili Australian Openu, na tribinama kada se igrju mečevi parova, miksa i na Wimbledonu. U Londonu ne trebate brinuti. Uvijek su tribine ispunjene i na terenu broj deset, ili nekom drugom. To je tako i uvijek će biti.

Đoković, Murray, Federer....

Ove godine u gornjem dijelu žrijeba su Đoković (1), Čilić (9), Nishikori (5), Wawrinka (4). U drugom dijelu su Nadal (10), Murray (3), Berdych (6), Federer (2). Ako bude prema očekivanjima ovih osam bi smo trebali gledati u četvrtfinalu. Naravno, treba vidjeti šta mogu napraviti nešto mlađi, ili oni koji uvijek mogu zabiti dovoljno aseva od Dimitrova, preko Isnera, Tsonge, tenisera koji su spremni malo više izaći na mrežu, preuzeti veći rizik u igri servis - volej.

Džumhur vs Federer II dio

Za nas će početak Wimbledona biti posebna priča. Opet duel Federer - Džumhur. Naš najbolje rangirani teniser protiv igrača koji je sedam puta bio pobjednik najvećeg turnira. Igrali jesu u Parizu, ali ovo je Wimbledon. Damir nas polako navikava, gledali smo ga protiv Berdycha u Australiji, Ferrera u New Yorku, Federera u Parizu. Postaje nam normalno da imamo tenisera u glavnom dijelu žrijeba Grand Slam turnira, da svijet gleda njegove mečeve. Vjerujemo da će doći vrijeme kada ćemo najave pisati gledajući sa kim odnosno protiv koga bi mogao igrati Damir u trećem kolu, drugoj sedmici. Na njemu je da igra svoj najbolji tenis, a prilika će doći. Mora...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.