Povrijeđeni Nadal preslab, prvi Grand Slam za Wawrinku

Nije Roger, ali jeste Stanislas

Povrijeđeni Nadal preslab, prvi Grand Slam za Wawrinku

Osmi nositelj Australian Opena, švicarski teniser Stanislas Wawrinka osvojio je prvi Grad Slam sezone i svoju prvu Grand Slam titulu, nakon što je u finalu Australian Opena sa 3:1 savladao prvog tenisera svijeta Rafaela Nadal, a rezultat po setovima glasio je 6:3, 6:2, 3:6, 6:4.

Nakon 20 godina Wawrinka je prvi teniser koji je na jednom Grand Slamu uspio savladati prvog i drugog nositelja.

Nakon što su oba tenisera osvajala gemove na svoj servis, u četvrtom gemu prvog seta Wawrinka je uspio realizovati svoju prvu break loptu i povesti sa 3:1 u prvom periodu igre.

Švicarskog tenisera u prvom setu je, kao i na tokom cijelog Australian Opena, odlično je služio servis, a Wawrinka ga je znao iskoristiti na pravi način, te je uz agresivnu igru bez problema lopticu slao u željeni dio terena gdje je Nadal nije mogao stići.

U desetom gemu prvog seta oprilično nervozni Nadal, koji se žalio i na brzinu kojom mu se donosi peškir, imao je vodstvo od 40:0, na servis švicarskog tenisera, te tri break lopte da se totalno vrati u prvi set, ali je Wawrinka uspio „spasiti“ sve tri break lopte, i na kraju sasvim zasluženo prvi dio igre sa 6:4 riješiti u svoju korist nakon 37 minuta igre.

Gdje je stao u prvom osmi nositelj Australian Opena nastavio je u drugom setu, u čijem je prvom gemu uspio napraviti break, a Nadal na svoj servis nije osvojio niti jedan poen, a već u narednom gemu poveo je sa 2:0. 

Medicinski time-out Nadal je zatražio je nakon što je osvojio prvi gem u drugom setu, bolnu grimasu na njegovom licu tokom jednog poena uzrokovali su bolovi u leđima. Nakon što je Nadal napustio teren i otišao u svlačionicu nastala je prava prepirka između švicarskog tenisera i sudije Carlosa Ramosa, jer je Švicarac zahtijevao da mu sudija saopšti zašto je Španac zatražio time-out, smatrajući da na to ima pravo. Ipak, susret je nastavljen nakon dvije-tri minute, a u narednom gemu popularni Stan je „ispalio“ četiri as servisa za vodstvo od 3:1.

Pravi razlozi Nadalovog odlaska u svlačionicu viđeni su u nastavku, a bol u Nadalovima leđima očito je bila prevelika, zbog koje je prvi teniser svijeta izgubio i drugi gem na svoj servis u drugom setu. Nakon petog gema Nadalu je ponovo ukazivana medicinska pomoć, ali ovoga puta na terenu Rod Laver Arene.

Nakon što je prvi nositelj osvojio svoj drugi gem u drugom setu, Wawrinka je ekspresno stigao do svog šestog za vodstvo od 2:0 u setovima, a Špancu je ponovo na pauzi između setova ukazana medicinska pomoć.

Pauza između drugog i trećeg seta kao da je godila španskom teniseru, pa je nakon svog gema na svoj servis uspio napraviti i break i povesti sa 2:0 na početku trećeg seta. I treći gem je Rafa riješio u svoju korist, da bi Stan osvojio četvrti gem trećeg seta.

Nakon što je Nadal poveo sa 5:2, naredni gem „sa nulom“ u svoju korist riješio je švicarski teniser, te tako ostao u igri u trećem setu. Španac je u devetom gemu uspio spasiti dvije break lopte, i treći set nakon 33 minute igre riješiti u svoju korist, iako je samo pola sata ranije izgledao kao da jedva stoji na nogama od bolova u leđima. 

U trećem setu razbijeni Wawrinka uspješno je ušao u četvrti period igre i bez većih problema poveo je sa 1:0, a naredna dva gema na svoj servis svaki od tenisera riješio je u svoju korist.

Švicarac je u šestom gemu uspio napraviti break, ali već u narednom Nadal se rebreakom vratio u treći set, te je servirao za 4:4. Ipak, uslijedio je treći vezani break Wawrinke, koji je tako u 10. gemu servirao za svoju prvu Grand Slam titulu.

Ona je stigla nakon fantastičnih servisa u posljednjem gemu ovoga meča i 2 sata i 22 minute igre.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.