Roger Federer - čovjek koji nije rekao posljednju riječ

Veliki Fedex

Roger Federer - čovjek koji nije rekao posljednju riječ

Mnogi su ga otpisali i poslali u "staro gvožđe". Tvrdili da nije "onaj stari" i da je vrijeme da se povuče. "Gotov je", "Spreman za penziju", samo su neke od izjava koje su se mogle čuti posljednjih godina. 

Sumnje su se rađale iz dana u dan, ali na kraju sve ih je demantovao na veoma jednostavan način - osvojio je titulu u Melbourneu, 18. na najvećim turnirima.

Uspio je virtouz iz Basela da se izdigne poput ptice Feniks i "ušutka" mnogobrojne kritičare. Uspio je da otkloni razne predrasude i dileme i da pošalje poruku konkurenciji: "Momci, i dalje sam tu, ovo je još uvijek moje vrijeme". 

Na pragu 36. godine potvrdio je i onu staru, dobro poznatu frazu "forma je prolazna, klasa je vječna".

A sve je krenulo sada već davne 1998. godine. 

17-godišnji mladić odigrao je svoj prvi profesionalni meč. Bilo je to na turniru u Gstaadu, kada je za protivnika imao Argentinca Lucasa Arnolda Kera. Pognute glave napustio je Roger teren, ali je pokazao vanserijski talenat.

Već naredne godine uspio je da sezonu okonča kao najmlađi igrač u TOP 100, da bi 2000. stigao do polufinala Olimpijskih igara u Sydneyu.

Uslijedila je potom velika pobjeda nad legendarnim Peteom Samprasom u četvrtom kolu Wimbledona (2001), koju mnogi smatraju kao prekretnicom u njegovoj karijeri. 

Prvi Grand Slam trofej podigao je 2003. godine, kada je trijumfovao na najprestižnijem teniskom turniru - Wimbledonu. 

U narednih par godina Roger je samouvjereno držao vrh ATP liste, rušeći gotovo sve pred sobom. Dominirao je na većini turnira, ali jedan mu je dugo vremena bio nedosanjan san. Roland Garros bio je njegova bolna rana, a na putu ka trofeju uvijek je stajao jedan te isti čovjek - Rafa Nadal.

Roger nikako nije uspijevao da pronađe igru za nevjerovatnog Španca te je gubio tri vezana finala na French Openu (2006-2008). 

Već tada je bilo jasno da se rodilo veliko rivalstvo, koje će kasnije postati jedno od najvećih u istoriji bijelog sporta. 

2007. godine Federer je nakon velike borbe u pet setova savladao Nadala u finalu Wimbledona (7:6, 4:6, 7:6, 2:6, 6:2), ali je na istom mjestu sljedeće godine doživio možda i najveći "udarac" u karijeri. U epskoj borbi za trofej poražen je od Španca nakon gotovo pet sati igre (4:6, 4:6, 7:6, 7:6, 7:9). Te iste sezone Nadal je u finalu Roland Garrosa prepustio Švajcarcu samo četiri gema (6:1, 6:3, 6:0)!

Redali su se novi međusobni dueli, nove bitke, a u većini njih kao pobjednik izlazio je Nadal.

Ipak, u njihovom posljednjem obračunu, odigranom juče u finalu Australian Opena, slavio je Švajcarac upisavši tako 12. pobjedu u njihovom 35. međusobnom duelu.

Pored rivalstva sa Rafom, Rogerovu karijeru obilježili su i dueli sa Novakom Đokovićem.

Njih dvojica odigrali su mnogo spektakularnih mečeva, a većina njih desila se na najvećim turnirima.

Roger je 22 puta slavio protiv Srbijanca, dok je Novak upisao pobjedu više. 

I pored negativnog skora sa Nadalom i Đokovićem, Federer je u očima javnosti najbolji igrač u istoriji ovog sporta.

Pregršt je razloga koji potkrepljuju ovu tezu, a dovoljno je reći da je švajcarski teniser osvajač 18 Grand Slam titula (Australian Open x 5, French Open x 1, Wimbledon x 7, US Open x 5) i da je na čelu ATP liste proveo rekordne 302 nedjelje. 

Sudeći prema igrama na startu ove sezone, Federer će sigurno još neko vrijeme biti trn u oku mnogim teniserima iz samog vrha,  a ko zna, možda nas još koji put pozitivno iznenadi i budemo svjedoci nekog novog rekorda neponovljivog Fedexa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi