S kim Mirza Bašić danas igra za ranking karijere?

Bivši juniorski prvak Wimbledona

S kim Mirza Bašić danas igra za ranking karijere?

Dž. Mrakić

Mirza Bašić jučerašnjom pobjedom protiv Andreja Vasilevskog plasirao se u četvrtfinale ATP Challengera u Istanbulu.

Tamo ga danas čeka 97. teniser na ATP listi, Rus Andrey Kuznetsov, koji je plasman u četvrtfinale obezbijedio pobjedom protiv Dzmitryja Zhyrmonta 2:1 u setovima. Rus u Istanbulu traži sedmu Challenger titulu u karijeri, a najbolji ranking na ATP listi 24-godišnjem teniseru je onaj ostvaren prije dvije godine kada je bio 68. teniser svijeta.

Bivši juniorski prvak Wimbledona iza sebe ima 11 nastupa u glavnom žrijebu Grand Slamova, a najbolji rezultat mu je 3. kolo koje je ostvario na Wimbledonu, Roland Garrosu i US Openu.

Inače, Bašić i Kuznetsov do sada su odigrali dva međusobna susreta, a ovo će im biti prvi na tvrdoj podlozi. Slavio je Bašić na zemlji 2:1 u setovima u 1. kolu Heilbronna prošle godine, a šest mjeseci kasnije Kuznetsov mu se osvetio pobjedom 2:0 u setovima na travnatoj podlozi u okviru 2. kola kvalifikacija u Halleu.

Ukoliko naš drugi teniser uspije ostvariti pobjedu protiv renomiranog protivnika, na live ATP listi naći će se negdje oko 137. mjesta i od naredne sedmice po prvi put bi se trebao naći u najboljih 140 tenisera svijeta. Najbolji plasman na ATP listi imao je 17. augusta ove godine, kada je bio smješten na 146. poziciju.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.