Samo su četiri selekcije odbranile naslov

Česi imaju veliku priliku

Samo su četiri selekcije odbranile naslov

Gledajući istoriju Davis Cupa, samo su četiri reprezentacije odbranile naslov pobjednika. Tačnije Amerikanci i Šveđani su uspjeli u dva navrata povezati naslove. Amerikanci na svom kontu imaju 32.titule, ubjedljivo najviše.

Jednu od tih titula osvojili su 1978.godine savladavši Veliku Britaniju 4:1. Na jednoj strani je bio McEnroe, na drugoj John Lloyd. Sljedeće godine žrtva je bila Italija, završilo je 5:0. 1981.godine Amerikanci su sredili Argentinu 3:1, pa onda Francusku u Grenobleu 4:1.

Što se tiče Šveđana, oni imaju sedam titula. Drugu su izborili 1984.godine, treću 1985. Prvi put su pali Amerikanci, drugi put Zapadna Njemačka. Šveđani su obranili naslov i 1998.godine kada su posljednji put slavili. To su bile godine Larssona, Jonasa Björkmana, Magnusa Normana i Magnusa Gustafssona.

Tadašnja Zapadna Njemačka je povezala dvije titule 88. i 89. godine. Igrali su dvije godine Becker i Steeb. Posljednja selekcija koja je to napravila, bila je Španija. 2008. godine Španija je u gostima dobila Argentinu, sljedeće godine u Barceloni Češku 5:0.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.