Serena ima svoj Slam, blizu je i onog pravog

Tri velika u jednoj godini, nedostaje još samo US Open

Serena ima svoj Slam, blizu je i onog pravog

Već nakon završenog finala počeli su je oslovljavati sa Serena Slam, nanizala je četiri velika, od US Opena prošle godine, do Wimbledona ove godine, ali još uvijek nije povezala četiri u jednoj godini. Nije niko od 1988. godine i Steffi Graf.

S tim da je Serena svoj Slam prvi put povezala još tamo 2002. odnosno 2003. godine kada je osvojila Roland Garros, Wimbledon, Us Open i Australiju. Sada je jako blizu, ove godine ima tri velika, a US open je nekako uvijek bio njen teren jer odrasla je na betonu, tamo je slavila šest puta, tri zaredom.
Ove godine igra u vrhunskoj formi, izgubila je samo jedan meč do sada, na turniru u Madridu. Jučerašnji trijumf za Serenu bio je također šesti u Wimbledonu, ukupno 21. u karijeri (6+3+6+6).

Ispred sebe Serena ima Margaret smith Court sa 24, Steffi Graf sa dva manje. Istovremeno sa 33 godine i 288 dana najstarija pobjednica jednog Grand Slam turnira u Open eri, prva nakon Martine navratilove koja je jučer gledala finale u društvu svoje supruge Julije Lemigove.

" Već 12 godina pokušavam da osvojim četiri Grand Slam u jednoj godini. Nisam uspijevala, imala sam i problema sa povredama. Iskreno posljednjih godina nisam niti razmišljala o tome, ali sada to izgleda pomalo nevjerovatno. Vjerujem da mogu to napokon ove godine. Ako budem zdrava, ako ne bude povreda, onda mogu da se nosim sa tim izazovom. Naravno, u New Yorku će biti još 127 igračica koje žele naslov, trijumf, ali ja imam dovoljno samopouzdanja. Uostalom nemam šta izgubiti. Tu je ipak Serena Slam. Nakon US Opena prošle godine, nisam gledala tako daleko prema Serena Slamu, ciljala sam na Wimbledon jer ga nisam osvojila od 2012. godine. Zato je osjećaj dobar" rekla je nakon meča
Serena Williams.


Put Steffi Graf do Grand Slama 1988. godine:

Steffi Graf - Chris Evert 6-1, 7-6(3) (Australian Open)
Steffi Graf - Natalia Zvereva 6–0, 6–0 (Roland Garros)
Steffi Graf - Martina Navratilova 5–7, 6–2, 6–1 (Wimbledon)
Steffi Graf - Gabriela Sabatini 6–3, 3–6, 6–1 (US Open)

Serena Williams u 20015. godini:

Serena Williams - Maria Sharapova, 6–3, 7–6(5) (Australian Open)
Serena Williams - Lucie Šafářová 6–3, 6–7(2), 6–2 (Roland Garros)
Serena Williams - Garbine Muguruza 6-4, 6-4 (Wimbledon)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.