Stepanek osigurao Česima odbranu naslova

Češka slavila u Beogradu 3:2

Stepanek osigurao Česima odbranu naslova

Od večeras je Davis Cup reprezentacije Češke u društvu odabranih reprezentacija. Onih reprezentacija koje su uspjele odbraniti naslovu Svjetskoj grupi. Treći presudni bod u velikom finalu osvojio je iskusni Radek Stepanek koji je u tri seta lako sa 6-3, 6-1, 6-1 pobjedio Dušana Lajovića.

U situaciju kada je Srbija ostala bez Viktora Troickog i Janka Tipsarevića, priliku je dobio Lajović koji nije mogao parirati iskusnom Stepaneku. Samo je na početku Lajović zaprijetio Stepaneku breakom u prvom gemu, nakon čega je Čeh preuzeo kontrolu meča. Nanizao je četiri gema zaredom i jasno dao do znanja Lajoviću da će teško ispustiti priliku koja mu se ukazala.

Nastavak je nudio očekivanu sliku, Lajović se trudio, pokušavao ali nije imao šanse. Nekadašnja Čehoslovačka je 1980.godine na krilima Šmida i Lendla osvojila Davis Cup, dok se Češka večeras izjednačila sa SAD, Zapadnom Njemačkom, Švedskom i Španijom, reprezentacijama koje su u svojoj istoriji odbranile naslov pobjednika. Zanimljivo, od pet mečeva koji su igrani u ovom finalu, svih pet se završilo u tri seta.

Srbija - Češka 2:3
Novak Đoković - Radek Stepanek 7-5, 6-1, 6-4
Dušan Lajović - Tomas Berdych 3-6, 4-6, 3-6
Bozoljac/Zimonjić - Berdych/Stepanek 2-6, 4-6, 6-7(4)
Novak Đoković - Tomas Berdych 6-4, 7-6(5), 6-2
Dušan Lajović - Radek Stepanek 3-6, 1-6, 1-6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.