Teniski klasik u Miamiju: Federer i Nadal u borbi za trofej
Foto: EPA

37. duel Federera i Nadala

Teniski klasik u Miamiju: Federer i Nadal u borbi za trofej

U finalu Mastersa u Miamiju gledaćemo teniski klasik, okršaj Rogera Federera i Rafaela Nadala.

Biće to 37. međusobni duel Švajcarca i Španca, a za sada mnogo uspješniji je Rafa sa 23 trijumfa. Ipak, trebalo bi naglasiti da je u posljednja tri meča slavio Federer.

Posljednji put su se sastali u osmini finala Mastersa u Indian Wellsu, a tom prilikom iskusni Švajcarac bio je više nego ubjedljiv (6:2, 6:3).

Što se tiče mečeva na tvrdoj podlozi, obojica tenisera upisali su po devet pobjeda.

Federer i Nadal prvi put su odmjerili snage sada već davne 2004., upravo u Miamiju. Španac je tada iznenadio tenisku javnost i slavio u trećem kolu turnira sa 2:0 u setovima (6:3, 6:3).

Rafa je dugi niz godina bio nepremostiva prepreka za Federera, pogotovo na šljaci, gdje je upisao velik broj ubjedljivih pobjeda. Međutim, u posljednje vrijeme Fedex je uspijevao da uspješno izađe na kraj sa velikim rivalom.

Njih dvojica odigrali su nekoliko epskih mečeva, a teniska javnost najviše pamti finale Wimbledona iz 2008. godine, koje je trajalo nešto manje od pet sati i u kojem je slavio Španac (6:4, 6:4, 6:7, 6:7, 9:7).

Publika u Miamiju s nestrpljenjem očekuje novi duel teniskih velikana, a nema sumnje da će Federer i Nadal prirediti pravi spektakl.

Finalni meč na programu je u nedjelju od 19 časova po srednjeevropskom vremenu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi