Tsonga za kraj sredio i Federera

Slavlje Francuza u Torontu

Tsonga za kraj sredio i Federera

Ovo je bila definitvno sedmica Jo-Wilfrieda Tsonge u Torontu. Rušio je redom Đokovića, Murraya, Dimitrova i na kraju Rogera Federera. Četvoricu tenisera iz TOP 10 društva. U finalu Toronta, Tsonga je sa  7-5, 7-6 nadigrao Federera za 11. titulu u karijeri, prvu na turnirima iz Masters serije nakon Bercyja 2008. godine.

Roger nije osvojio 80. naslov, posljednji put na turnirima Masters serije slavio je prije dvije godine u Cincinnatiju. Federer je puno griješio sa osnovne linije, pogotovo u prvom setu, drugom je izlazio puno više na mrežu, ali Tsonga je imao odgovor na sve.

U prvom setu break lopte su stizale na kapaljku. Federer je kod 5-5 na servisu Tsonge prijetio, imao je 0:30, Francuz je poveo 6-5. U naredom gemu uloge su se zamijenile, Tsonga je došao na 0:30, Federer je uzeo naredna dva poena, a onda je poslao jedan backhand vani, a onda je i jedan forehand na set loptu Tsonge.

Kako je drugi set odmicao, tako je Tsonga pojačavao pritisak. U šestom gemu je stigla prva break prilika, u osmom još četiri, dva gema kasnije tu je i prva meč lopta, ali se Federer spašavao do tie breaka. Tamo je izgubio dva poena na svoj servis. Jedan je bio za vodstvo Tsonge 4-3, drugi za slavlje Francuza 7-3.

Finale:
Jo-Wilfried Tsonga (Fra, 13) - Roger Federer (Đvi, 2) 7-5, 7-6(3)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.