"U BiH mi nisu mogli pomoći, roditelji neka spašavaju djecu"
Foto: EPA

Ivan Dodig za SportSport.ba

"U BiH mi nisu mogli pomoći, roditelji neka spašavaju djecu"

E. Škorić

Ivan Dodig godinama je najbolji teniser u parovima, koji su mu danas u fokusu, pošto više njegovo tijelo ne može podnositi i mečeve u singlu. 

Dodig je tenis počeo da igra 90-ih u rodnom Međugorju, a kasnije mu se na treninzima priključuje Marin Čilić. Njih dvojica će kasnije zaigrati u samom vrhu gospodskog sporta. Čilić je odmah izabrao Hrvatsku, dok se Ivan prvo okušao kao junior u BiH, ali kako je teis u našoj zemlji bio na marginama, izabrao je Hrvatsku. 

Međugorac za SportSport.ba govori o aktuelnoj sezoni, najljepšim trenucima u karijeri, ali i o samoj odluci da pređe pod hrvatsku zastavu. Smatra da je ovdje puno talenta, a premalo uslova. No, krenimo redom.

Kako biste opisali proteklu sezonu?

"Sezona je završila, jedna za mene malo turbulentnija nego prijašnje. Morao sam donijeti odluku da malo smanjim s tenisom, da se okrenem parovima. To je bila jako teška odluka. Nije bilo lako. Na nekim turnirma, kao u Umagu, pokazao sam da igram dobar tenis, ali tijelo to ne može izdržati".

Vaš odnos s  Marcelom Granollersom s kojim sada igrate parove? Koliko možete napraviti zajedno? Dugo godina ste uspješno igrali s Brazilcem Melom.

"Prva sezona je prošla OK, zadovoljavjauće, izborili smo masters u Londonu mada nismo igrali. Sigurno da će dogodine biti i teža situacija, s obzirom da će Granollers probati fokusirati se na sing, koji mu ove godine nije bio najbolji. Opet malo nezgodna sezona, ali imamo kvaliteta i vjerujem da ćemo zadržati visok nivo tenisa".

Dakle, tijelo je reklo 'ne' kada su u pitanju singl mečevi?

"Moje srce i glava uvijek žele singl, ali tijelo daje znakove i moram biti razuman i pametan. Prioretet je nastaviti igrati tenis. Taj sport mi je puno toga dao, a singl je teško odbaciti. Nedostajat će mi. Parovi su inače potcijenjeni u našem sportu. Ljudi dolaze da gledaju velike mečeve u parovima svugdje u svijetu, to je  kod nas slabije. Parovi postaju zanimljiviji, više je novca, ali što se tiče ukupne financijske situacije, nisu dovoljno plaćeni. Mada, kada ste u vrhu, igrate jake mečeva parova i osvajate turnire, onda ćete i zaraditi".

Neki novi tenis?

"Mislim da je došlo do smjene generacije i dobro je što se ovo dešava. Naravno svi žele Federera, Novaka, Nadala, ali sve dolazi u svoje vrijeme. Njihov tenis je možda najboji i svi ga žele gledati, ali i drugi mladi igrači mogu puno. Dosta je spremnih mladih igrača koji su tu da naslijede ove velikane. Dobar je stvar što danas gledamo finale Mastersa Dimitrov - Goffin".

Bh. teniser Damir Džumhur imao je uspješnu godinu, pa će istu završiti na rekordnom 30. mjestu ATP liste.

"Mislim da je ove godine pokazao visok nivo tenisa i siguran sam da je zadovoljan rezultatima koje je ostvario. Ima odličnu sezonu, osvojio je dva ATP naslova i to je nešto zaista veliko, igrao je velike mečeve protiv najboljih. Trebaju mu svi čestitati. Mora biti svejstan da neće biti lako, mora da još više radi. Ona iduća nakon dobre godine zna biti kritična. Ima svoj stil i sigurno da ima potencijala za još više, za Top 20".

Top 10?

"Teško je reći, mada u sportu ništa nije nerealno. Svako treba da ima velike ciljeve i da ih nastoji ostvariti. Velika je smjena generaacije u tenisu. Biće još više mladih i novih igrača i dovoljno prostora da se probije u sami vrh. Kada sam ja igrao, nije bilo smjene igrača, danas je to malo drugačije i od 100. do 200. mjesta imate dosta potencijala i talentovanih tenisera".

Počeli ste da igrate u bh. juniorskoj reprezentaciji, a onda ste se okrenuli Hrvatskoj.

"Nažalost, nisu mi puno pomogli tada u bh. Savezu, ali roditeljima mladih tenisera i sportista mogu da savjetujem da ukoliko imaju priliku da odu tamo gdje su bolji uslovi, neka to urade. Nemamo osnovne uslove za tenis i teško je nešto napraviti. Na ovim prostorima najviše talenta u svakom sportu, ali nažalost talent ovdje ništa ne znači. Uvijek ima primjera kao Ivanišević, Čilić, Ćorić, Džumhur ili ja, ali mi nemamo ni adekvatnu dvoranu za treniranje niti bilo kakve uslove".

Najljepši trenutak u karijeri?

"Jedan od najljepših trenutaka je bila pobjeda nad Nadalom 2013. godine na mastersu. To je nešto neprocjenjivo i uvijek ću je pamtiti. Ostat će mi u sjećanju i osvojen ATP turnir u Zagrebu, ali i dosta  dugih pobjeda nad Raonićem, Nishikorijem, Goffinom ili finale Davis Cupa".

Goran Ivanišević je napravio čudo kada je osvojio Wimbledon...

"Osvajanje Wimbledona je nešto posebno, ali pogledajte Marina Čilića, toliko godina je među najboljima. Dakle, ovdje se rađaju talenti, samo ako imaju dobre uslove, mogu daleko da doguraju. Ono što je Ivanišević napravio je nevjerovatno, danas to radi Čilić".

Tridesetdvogodišnji teniser je 2015. godine osvojio Roland Garros u parovima, igrao je finale Wimbledona 2013., polufinala US Opena i Australian Opena, dok je u singlu najdalje došao do četvrte runde na Wimbledou 2013. godine. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi