Zašto se French Open zove Roland Garros?

Jeste li znali?

Zašto se French Open zove Roland Garros?

Kada se spomene ime Rolanda Garrosa, svima je prva asocijacija Grand Slam u Parizu. Ali, ko je zapravo bio Roland Garros, i zašto se French Open zove po njemu?

Za one koji ne znaju, Roland Garros nije bio teniser, već pilot koji je 1913. godine bio prva osoba koja je letjela iznad Meridijana.

Priča počinje 1927. godine kada je skupina francuskih tenisera, koje su u domovini zvali "Les Mousquetaires", pobijedila SAD i po prvi put osvojila Davis Cup.

Tada je postalo jasno da Francuska podhitno mora dobiti veliki teniski stadion, a on je trebao biti zgrađen izvan Pariza. Uslov za dodjelu zemlje za izgradnju terena bio je da on nosi ime po nekom heroja iz 1. Svjetskog rata.

Čast je pripala Roland Garrosu, koji je deset godina nakon što je ubijen u ratu postao novi simbol francuskog tenisa.

Dakle, najveći teniski turnir na zemljanoj podlozi u svijetu i dan danas nosi ime po osobi koja zapravo nije imala nikakve veze sa tim sportom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.